perjantai 30. heinäkuuta 2010

Kameekorujen maihinnousu?

Olen himoinnut kameekorua siitä asti, kun näin helykauppa Koruharakan sivuilla kameekaulariipuksen. Siellä koru olisi maksanut vaivaiset 15 e tai jotain, mutta en silti sortunut, vaikka halpiskoruja harrastankin. Ajattelin, että kamee on sen verran fiini tyyliltään, että pitää sen nyt olla sitten astetta aidompi. (Näemmä kameeriipukset ovat Koruharakasta ainakin tällä erää loppuunmyytyjä, eli muutkin ovat ihastuneet…)


Kuva: Eliagh

Sitten tuli morsian Victoria, joka esitteli hienot kameekorvakorunsa. Ja ajattelin, että kamee on kenties tulossa muotiin, vähintään juhlakoruna ja vähintään Victorian myötä. Katukuvassa en kuitenkaan vielä ole törmännyt edes kameeriipuksiin, ja mietin, rantautuukohan koru koskaan sinne asti. Ja juhlista en vielä osaa sanoa, mutta viikonlopun häiden jälkeen ehkä jotain…

Kameekorut ovat monien ns. perinteisten korujen kanssa siitä hyviä koruja omistaa, että ne ovat oikeastaan aina tyylikkäitä, muodin aallonharjasta riippumatta. Ehkä aavistelinkin väärin, kun ajattelin niiden olevan tulossa muotiin: ehkä tällainen ikuisuuskoru ei vain koskaan tule varsinaiseksi katujen tyyliksi. Toisaalta tulivathan ristitkin – krusifiksit mukaan lukien! Ja eikö se kerro jotain, jos korusta tulee edullisia versioita markkinoille?

Lisäksi todella monesta muoti- tai tyyliblogista löytyy mainintoja tai kuvia kameekoruista, esimerkiksi Nelliina mainitsee KappAhlin Vintage Stories -kokoelmaa tarkastellessaan, että ”kameekorut ovat ihania aina”. Ehkä ne ovatkin pinnan alla muhivaa ikuisuusmuotia. Sellaisia koruja, joita käytetään vain spesiaalitapauksissa, kuten Rita-blogin Rita kertoo: ”Isäni antoi minulle tänä kesänä isoäidin jäämistöstä kameerintaneulan. Isoäiti itse oli jo eläessään antanut minulle kameesormuksensa. Noissa on tyyliä ja ajatonta tunnelmaa, jota arvostan. Kaunis katsella korurasiassa.”

Blogeja on siitä kiva lukea, että usein niissä on oivallista keskustelua aiheesta, ja Ritankin bloggaukseen Hannele(s paradis) on sitten vastannut: ”Ihaillaan… käyttäähän niitä pitää. Aarteista ei mitään iloa arkuissa.” Tähän Rita taas on kommentoinut: ”Roope Ankka ja minä olemme eri mieltä. :D” Rita myöntää kuitenkin käyttävänsä kameeaarteitaan toisinaan; ”eivät ne kaikkien asujen kanssa sovi”.


Kuvan koru ostettavissa täältä.


Itsepä itse törmäsin livenä kameekoruihin, kun kävin kesäkuussa pyörähtämässä Porissa shoppailureissulla. Siellä ne aivan ihanaiset kameekorvikset paistettelivat ale-hyllyllä päivää. Mutta hintaa oli silti sen verran, etten ollut lähelläkään sortua. Eihän minulla ollut mitään tarvetta kyseisille kaunottarille, omat häätkin kun menivät jo – ja siellä minulla oli ihan kelvolliset ja minulle jo rakkaiksi muodostuneet helmikorut. Minunkin mielestäni kamee ansaitsee erityistilanteen ja -tarpeen, jotta siihen kannattaa satsata. Ehkä sellaisiakin tarpeita on vielä tulossa! Tosin sitten syntyy uusi tarve: kameehen sopiva asu.

Hienointa tietysti olisi periä kameekoru, mutta tietääkseni se ei ole mahdollista. Mutta onhan minulla ”lainassa” mummun hankkima rukousnauha. Myös sitä voi käyttää koruna, ja sitä nimenomaan voi käyttää katutyylikoruna. Ehkä arkikorut ovat muutenkin sydäntäni lähempänä, sillä niitä ei tarvitse hautoa korurasioissa!


Kuva: Clio20


Lopuksi vielä pieni tietopläjäys:

Kamee (ransk. camée) on reliefikoru, joka on valmistettu korukivestä, simpukankuoresta tai sarvesta. Yleensä sitä käytetään rintakoruna, mutta kameekoruja on myös korva- ja kaulakoruina sekä sormuksina. Tavallisimmin kamee on valmistettu korukivestä, jossa on erilaisia ohuita värikerrostumia. Näin koruun muodostuu tummempi tausta, kun varsinainen kohokuvia on kaiverrettu vain vaaleampaan kerrokseen. (Lähde: Wikipedia)

3 kommenttia:

 1. Oli pieni tietoisuusongelma noitten kuvien laillisuuden kanssa, joten vaihdoin cc-lisenssisiksi!

  VastaaPoista
 2. heips, googletin sanalla "kamee rintakoru"
  ja sitä kautta jotenkin satuin sivuillesi.. :) olen nuori aikuinen - ja pidän itsekin kameekoruista.
  jokos sinulla on aito kamee? ü

  VastaaPoista
 3. Kiva! En vielä ole onnistunut hankkimaan kameeta. Jotenkin sitä aina lipsuu halpojen korujen hankintaan. Ehkä täytyy löytää se mies, joka kameen voisi ostaa. :D

  VastaaPoista