lauantai 3. heinäkuuta 2010

Raumal

Suomen kesä näytti jälleen luonteensa: pilvistä, tuulista ja verraten kylmää. Kävelin torstaina silti useamman tunnin verran pitkin Vanhan Rauman kujia ystäväni R.Y.:n kera. Oli mukavaa! Kiitos siis, mitä miellyttävintä oli nähdä myös R:n kotia ja perhettä!


Vanha kaupunki on kesällä kaunis ilmasta riippumatta. Mitään Kitukränniä eli Suomen kapeimmaksi nimettyä katua en huomannut, mutta kävimme 1500-luvulta peräisin olevassa Pyhän Ristin kirkossa kuin parhaatkin turistit. Maalaukset kirkon kuorissa näyttivät vanhoilta, ja pohdimme vain, mitähän esittävät. Kuulemma koko raamatullisen pelastushistorian! Olimme kuitenkin sitä mieltä, että kaikkea ei ollut restauroitu näkyville. (Kuvia en saanut ilman salamaa.)


Emme myöskään käyneet torilla "pyrstökaffeilla" niinkuin "raumlaiset pruukaa", mutta käyhän se kahvin tai teen juonti modernisti sisätiloissakin. Oli meinaan aika komia kaffila siinä torin kupeessa. (Toivottavasti linkitin oikean paikan, kun on tuo pää vähän ruosteessa... Mut ei kai noin 40 000 ihmisen kaupungissa voi olla monta tuon tyyppistä kahvilaa?)


En siis entisenä porilaisena mitenkään dissaa Raumaa. Vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde, eikä Helsingistä "ihan" vastaavaa löydy. Kaupunki paloi 1500-luvulla ainakin kolme kertaa ja viimeksi kunnolla v. 1682, jonka jälkeen vanha kaupunki sai nykyisen asemakaavansa ja rakennuksensa. Kaunis kivinen raatihuone on 1700-luvulta. Siitäkään ei ole kuvaa. :( (Oli jotain pylväitä edessä... Ovat modernisoineet toria, mikä mielestäni lähinnä häiritsee kauniita taloja näkymästä.) Muuten Vanha Rauma on tyypillinen pohjoismainen puukaupunki värikkäine, yksikerroksisine puurakennuksineen, joiden yleisilme on pitkälti 1800-luvulta. 


Lähteeni ja lisätietoa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä tietty Wikipediasta.

1 kommentti:

  1. Jaa, gyl mnää vaa ole käyny Rauma toril semsel "pystkaffel" (ks. http://fi.wiktionary.org/wiki/pystkaffe). Mut oikken komian kuva Raumast olis antan, nii mää fundeera! Ja se kaffila link ol iha oikken kans. Muit kivoi paikoi o sit Peltola ja Kontio kaffilat siin Kuninkaankadu varrel. Ja Kitukränn - se taas löyty siät pääkatuje toisest pääst, siält niitte katuje välist, lähelt fisumarkettii eli kalatorii. Et eikö uudel reissul vaa - ja ol niingon gotonas! :)

    t. Raum-M

    VastaaPoista