perjantai 24. syyskuuta 2010

Sanastamista

Huomasin, etten ole tänä vuonna vielä kertaakaan avannut tilaamaani Kielikelloa. Viime vuoden vika ja tämän vuoden kaksi numeroa ovat lojuneet "luettavia ja annettavia lehtiä" -korissamme odottamassa oikeaa hetkeä. Nyt siirsin ne luettujen Kielikellojen joukkoon, avaamattomina, ja siirryin sen sijaan pohtimaan sanojen saloja tänne, Kielikelloista kun ei löytynyt bloggaamissanastoa.

kuva: djvu83

Oikeastaan mieheni se minut havahdutti eilen pohtimaan bloggaamiseen liittyviä sanoja, kun hän kysyi, mikä on oikea termi bloggaajalle. Kerroin, että mielestäni mainitsemansa on se paras; sen ohella olen nähnyt käytettävän myös blogaaja-sanaa. Bloggeri eli oikeammin Blogger taasen tarkoittaa blogipalvelinta, joka on tässäkin blogissa käytössä. Kyseinen erisnimi saa mielestäni joskus yleisnimen sävyjä, koska Bloggeria käyttää niin suuri osa bloggaajista, että sana on alkanut muuttua synonyymiksi blogipalvelimelle tai blogipohjalle, kuten esimerkiksi tässä Elämää ja unelmia -blogin postauksessa. 

Bloggeri-hakusanalla löytyi myös mielenkiintoinen, tosin jo lopetettu, blogi, joka on toiminut bloggaustiedon jakajana. Hauskaa on, että blogin nimi on Bloggeri; onko sen kirjoittaja mieltänyt itsensä siis eräänlaiseksi blogipalvelimeksi? Palvelua toki siellä tarjotaan, kuten teoriakirjoja bloggaamisesta ja ihan näpsäköitä vinkkejä blogin pitämisestä. Tiesittehän muuten Bloggeria käyttävät, että Blogger Buzz -blogi taasen tarjoaa teknisiä neuvoja Bloggerin kanssa tappelemiseen? :)

kuva: kyle tsui

Bloggaaja siis bloggaa mutta myös postaa kirjoituksia eli bloggauksia tai postauksia nettiin. Urbaanin sanakirjan mukaan postata tarkoittaisi samaa kuin 'lähettää aineistoa nettisivulle' kun taas blogata täsmällisemmin 'pitää verkkopäiväkirjaa' tai 'kirjoittaa blogimerkintä'. Bloggaaminen siis olisi kunnollisempaa kirjoittamista, postaaminen ennemminkin netissä tapahtuvaa eri paikkoihin liittyvää kommentointia tai vaikka keskusteluihin osallistumista. Mielestäni blogimaailmassa eli blogistaniassa termejä kuitenkin käytetään synonyymeina, ja itse pidän enemmän postaamisesta kuin bloggaamisesta, sillä sana tuntuu suomalaisemmalta ja liittyy äänteellisesti posti-sanaperheen sanoihin. – Kuriositeettina mainittakoon, että postata näyttää puhekielessä tarkoittavan myös äkillistä hajoamista. 

Aikanaan blogit syntyivät nettipäiväkirjoiksi, mutta mietin kovasti, ovatko ne sellaisia kuitenkaan. Eihän kukaan oikeastaan kirjoita varsinaista päiväkirjaansa nettiin, eihän? Blogeissa toki keskitytään usein arkipäiväisiin asioihin ja kerrotaan paljon itsestä, viime aikojen tapahtumista ja ihmissuhteistakin, mutta yhtä usein ne ovat yhden tai muutaman asian ympärillä pyöriviä asiantuntijakannanottoja ja -pohdintoja tai arkisemmin yhteen asiaan, kuten vaatetukseen keskittyneitä vinkkien ja trendien jakajia. Mikä siis olisi parempi käännös blogi-sanalle, jos sellaista nyt ylipäänsä tarvitaan?


Vinkkinä linkki lingvisteille: Bloggaaminen laajentaa astevaihtelua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti