maanantai 20. joulukuuta 2010

Kaksi joulureseptiä

Ensimmäiseksi mieheni mainio jouluinen chutneyresepti. Chutney sopii hyvin juustojen ja lihojen kanssa. Suosittelen testaamaan! On kuulemma myös erittäin helppotekoista.

Omena-inkivääri-luumu-chutney

- 3 omenaa
- 3 dl kivettömiä luumuja
- 3 salaattisipulia
- 2 vihreää chiliä
- 1,5 dl fariinisokeria
- 1 dl tummaa siirappia
- 2 dl omena-hunajaetikkaa (Rajamäen)
- 0,5 dl siideri-hunajaetikkaa
- 4 tl kanelia
- 2 tl kardemummaa
- 2 tl meiramia
- 3 tl punaisia chilihiutaleita
- 2 rkl raastettua inkivääriä

Kuoritaan ja pilpotaan omenat pienehköiksi kuutioiksi. Leikataan sipulit pieneksi pätkiksi. Puolitetaan luumut. Chileistä poistetaan siemenet ja pilpotaan paloiksi. Laitetaan sokeri, siirappi ja etikat kattilaan ja sekoitetaan hyvin, kunnes liemi kiehuu. Kaadetaan loput ainekset kattilaan. Lisätään mausteet. Annetaan kiehua hetki vähän kovemmalla, sen jälkeen käännetään levy pienelle ja annetaan hautua n. tunti tai kunnes seos on sopivan “tahmeaa”.


Itse aion vielä leipoa sekä piparimaustekakun että leipää. Sain vuosia sitten sammuneen leipomisinnostukseni palaamaan muutaman viikon takaisella ystäväni järjestämällä kokkauskurssilla, jossa ihmettelin myös ruoanlaiton vaivattomuutta. Voisiko kaikki tosikokkailuissakin sujua niin järjestelmällisesti, sutjakasti ja innon vallassa kuin työväenopiston opetuskeittiössä?

Annan ranskalainen maalaisleipä 
1 iso leipä

6 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl fenkolia
2 tl pomeranssinkuorta
3 rkl siirappia
n. 5 dl ruis(sihti)jauhoja
n. 10 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, mausteet ja siirappi. Alusta vähitellen jauhoja taikinaan. Taikina saa olla melko napakkaa. Lisää loppuvaiheessa öljy. Anna kohota n. 30 minuuttia. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä, kunnes se on notkeaa. Ota pieni pala taikinasta erilleen koristeita varten. Muotoile lopusta taikinasta iso leipä, jolla on tasainen pinta. Nosta se leivinpaperin päälle pellille. Muotoile pienestä taikinapalasta palmikkokoriste, tähkiä tai lehtiä ja liimaa ne leipään vähällä vedellä. Nosta koristeltu leipä heti uuniin. Paista uunin alaosassa 200 asteessa 30–60 minuuttia, uunista riippuen.

Leipäkiille:
Leivästä tulee kiilteen kanssa kauniimpi!
1 muna
2 rkl vettä
ripaus suolaa

Vatkaa aineita, kunnes seos muuttuu ohueksi ja tasaiseksi.

Palmikkokoriste:
Jaa koristetaikinapala kolmeen osaa. Pyörittele niistä kolme ohutta yhtä pitkää tankoa. Tee letti, tasoita päät ja laita letti mutkalle leivän päälle. Voitele leipää letin alta vedellä. Voitele leipä leipäkiilteellä.

Lehtiä:
Kauli koristeeksi varattu taikinapala varovasti jauhotetulla kaulimella. Leikkaa siitä lehden mallisia kuvioita. Nosta lehtiä sinne tänne leivän päälle ja kiinnitä ne voitelemalla lehden alapuoli vedellä.

Näin yksityiskohtaisesta ohjeesta selviää myös aloittelijaleipoja. Ruissihtijauhojen asemasta voi käyttää ruisjauhoja, kuten ohjeeseen editoin, mutta ruissihtijauhot ovat hienojakoisuudessaan yleensä  leivontaan parempia kuin tavalliset ruisjauhot. Otaksuisin, että niitä käytettäessä leipä nousee varmemmin. Kuulemma ainakin karjalanpiirakoiden leipomisessa ruissihtijauhot ovat pelkkiä ruisjauhoja parempia.

Vinkvink: Pomeranssinkuoret on sijoitettu kaupoissa pääsääntöisesti leivontaosastolle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti