keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin

Rakastan sananlaskuja. Onneksi työni sisältää niitä! 

Nyt uusiokäytän otsikon sananlaskua: ryhdyn padaksi ja soimaan kattiloita, enkä tunnusta mustaa kylkeä. Sillä en vain voi ymmärtää, miten kalliit kattilat menevät noin vuodessa pilalle! 

Jamie Oliver -kattilan Tefal-päällysteinen pinta otti ja lähti. Kattila oli ollut käytössä ehkä vuoden, kaksi. Ei auttanut kuin viskata täysin hilseillyt pata kaatopaikkaroskikseen. Puolet pinnoitteesta onkin sitten kiertänyt kivasti elimistöjemme kautta. Olin siis erittäin tyytymätön hinta–laatu-suhteeseen, ja sanoin, ettei meillä tarvita enää mitään Jamien nimeämiä keksintöjä. Muutenkin tykkään enemmän siitä toisesta brittigourmeen pelastajasta, Gordon Ramsaysta.

Mies osti tilalle jonkun Hackmanin sarjan kattilan, oiskohan se tuo Kovanaama. Tuntuvat kovasti haukkuvan Hackmaninkin laatua, mutta meidän toinen samaa sarjaa oleva isompi kattilamme on kyllä kestänyt elämää, kuoriutumatta. Mutta ehkä nettikeskustelijat ovat oikeassa siinä, että Hackmanin siirrettyä valmistuksensa ulkomaille laatukin on heikentynyt. Tai sitten kysymys on vain siitä, että hienompi tekniikka vaatii hienommat käsittelytavat, tarkempaa ohjeiden noudattamista ja täsmällisempää paistotekniikkaa. Pihvit paistetaan pihvipannulla, munakkaat munakaspannulla jne. Niinkuin maailma ei olisi tarpeeksi hienosäätöinen muutenkin!

Lisäksi meidän vanhassa Hackmanin Kovanaamassamme on yksi merkittävä vikakin. Totesimme noin viikko sitten, ettei sitä voi laisinkaan ottaa esille pahan hajun takia. Olemme ilmeisesti ohjeiden vastaisesti käyttäneet sitä myös ruoan säilytykseen. Nyt muuten ehjä kattila makaa kantensa alla, ja kun sitä raottaa, löhähtää ilmoille tuikea sipulikrääsän tuoksu. Keitä siinä sitten riisipuuroa. 

Että jos sitä on tullut vähän väärinkäytettyä kattilapoloa, ehkä on syytä miettiä, olisko silloin itselläkin musta kylki. 
 
Lopulta vain yhdestä en luovu: se on pinnoittamaton tavallinen kattila. Sellainen kestää kovaakin käyttöä, vaikkei olisi edes nimeltään Kovanaama.

2 kommenttia:

  1. Minä olisin lähettänyt kattilan takaisin valmistajalle. Kyllä teflonkattilan kuuluu kestää kauemmin kuin pari vuotta.
    Luin jostain, että teflonpannuja voi käyttää vielä pinnoitteen irtoamisen jälkeenkin, mutta ei tietenkään kannata käyttää, jos teflonia irtoilee edelleen.

    VastaaPoista
  2. Pata kattilaan soimaan ymmärsi sananlaskuja (tai keittiövälineitä) vähän huonosti tunteva mies :)

    VastaaPoista