maanantai 21. helmikuuta 2011

Tuulen voimaa

Väripostauksia, aavistuksen ajastaan jäljessä olevia muotiajatuksia, kuolaamista ja ihastelua. Tältäkö näyttää blogini nyt, aina ja iankaikkisesti?

Ei sen pidä olla niin. Siksipä vähän tuulisempia juttuja. Osallistuin nimittäin hetki sitten tuulivoimakyselyyn, johon sain linkin ystävältäni – kehotan myös kaikkia blogini lukijoita vastaamaan tähän aikaa muutaman minuutin vievään nettikartoitukseen. Sen tuottamia mielipiteitä tullaan nimittäin, ainakin hankalasti löydettävissä olevan lehdistötiedotteen mukaan, hyödyntämään tuulivoimasuunnittelun ja -tutkimuksen kehittämisessä.Kyselyyn vastaaminen ei vaadi minkäänlaista erityisosaamista, mutta jos haluaa tutustua aiheeseen (ensin) paremmin, kannattaa kurkata video tuulivoimaloiden vaikutuksista ympäristöönsä.  Yksinkertaisen vaikuttavaa, ei liian alleviivaavaa. Samalla kaunista, jollain karulla tavalla. Omalla kohdallani myös pikkaisen nostalgista: tuulenvirettä vanhoilta kotikonnuilta.

Tuulivoimasta minulla ei kuitenkaan ole sen painavampia ajatuksia kuin muistakaan energiantuotantotavoista. Asia ei nostata minussa suuria tunteita; näen kaikki vaihtoehdot vähemmän hyvinä, ja odotan hetkeä, jolloin keksittäisiin joku oikeasti ympäristöä kaikilla tavoin kuormittamaton tapa tuottaa sähköä. 

Tuulivoima on ehkä askel ympäristöystävällisempään suuntaan, mutta esteetikkona en välttämättä ihastu ajatuksesta, että mökkilaiturin horisontissa pyörisi yksi jos toinenkin häkkärä. Toisaalta jos jotakin vastustan, niin perinteisiä tapoja myllätä maisemaa: turpeennostoa, hiilenlouhimista (ja hiilen likaamia vessoja, olohuoneen seiniä ja ikkunoita). Ehkäpä tuulivoima on näistä myös se esteettisesti pienin paha.

Sitä paitsi silmä kyllä tottuu aikanaan moderneihin tuulimyllyihinkin, etenkin jos ne osataan sijoittaa maisemaan viisaasti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti