lauantai 28. toukokuuta 2011

Lite svenska, va?

Ken arkkunsa avaa, sen pitää kestää aarteensa paljastuminen.

Tarina voisi alkaa myös sanoilla: olipa kerran eräs suomen opettaja, joka halusi opettaa myös ruotsia. Voitte arvata, miten siinä kävi: muutama kirjanlukutehtävä ja kuullunymmärtäminen tiedossa kesälomaksi. 

Mutta ei häntä suinkaan harmita, päinvastoin. Mukavaa palauttaa mieleensä kieli, jota suorastaan rakastaa. Näkökulma on opettamisessa erilainen kuin itse tämän kielen kautta opiskelemisessa, mutta yhtä kaikki, kieli saa taas mahdollisuuden elää minussa ja minun kauttani. 

Suunnitelma on seuraavanlainen: Kesällä luen vähintään yhden romskun ruotsiksi, tilaan Höblän, jota luen päivittäin, alan selata paria ruotsinkielistä blogia. Katselen FST:n ohjelmia kerran viikossa, mikä jottei joitain Ruotsin tv:nkin netin kautta löytyviä materiaaleja. Alan kirjoittaa blogiin pienen tiivistelmän ruotsiksi. 

Vaikeinta on puhuminen. Minulla ei ole ketään luontevaa ruotsinkielistä juttukaveria. Ehkä höpäjän itsekseni sitten. Joskus ennen vanhaan minulla oli tapana erään myöskin Ruotsissa jonkin aikaa asuneen kaverini kanssa jorista silloin tällöin tovi naapurimaan kielellä, jota myös toiseksi kotimaiseksi tituleerataan. Pitäisikö palata tällaiseen kohtalaisen epäluonnolliseen kielen ylläpitämiskeinoon, kotimaassa kun voi olla niin monella tapaa maan tavalla?

Nyt saa suositella minulle ruotsinkielisiä, joko suomenruotsalaisia tai ruotsalaisia hyviä muoti- tai lifestyleblogeja. Ja lastenkirjoja, sillä taidan tuntea vain Astrid Lindgrenin tuotannon. Ihan hävettää tämä myöntää, mutta en ollut enää lastenkirjavaiheessa Ruotsiin parikymppisenä muutettuani. ;)

Swedish words
Kuva: swan-t


En gång i värld fanns det en liten finskalärare, som ville känna sig tillräckligt modig och kunnig att lära också svenska språkets ljuvlighet. Och den som öppnar kistlocken, ska tåla att skatten såtillvida är inget mer en hemlighet. Nu måste hon kunna lära – och hon kan! 

En hel sommar är att komma. Då kan man lyssna på FST, läsa HBL och svenskspråkiga romaner, skriva blogg på svenska etc. Det kommer inte att bli jobbigt, men det tar tid. Det enda som man är lite osäker på, är att vem man kunde prata med. Fallet är nämligen så, att hon känner ingen svenskspratande som bor i Helsingfors.

2 kommenttia:

 1. Hej Sylvi,

  Ebbas blogg är min favorit http://blogg.svt.se/ebba/, vaikka onkin välillä puhdasta hömppää :) Vaikka julkisesti väitän lukevani vain vakavasti otettavaa kaunokirjallisuutta, paheenani on ruotsalaiset ja norjalaiset dekkarit. Suosikkikirjailijoideni tuotokset ruotsiksi heti ilmestyttyään, niin ei tarvitse odottaa kuukausitolkulla suomennoksia.

  Minäkin rakastan ruotsin kieltä, niin poliittisesti epäkorrektia kuin se onkin.

  VastaaPoista
 2. Tack för tipsen! Ska kolla det!

  Ihanaa tää poliittinen epäkorrektius!

  VastaaPoista