tiistai 17. toukokuuta 2011

Mausteisia lihapyöryköitä

Kun kissa on poissa, hiiret tanssivat pöydillä. 

Kun äiti sai jäädä viikonlopuksi kotiin yksinään, tapahtui jotain sellaista, mitä ei arvata saattaisi: äiti alkoi tehdä ruokaa. Sitä hän ei virallisesti edes osaa tehdä, mutta kappas vaan, kun keittokirjoista on apua. 

Tällä kertaa, sillä kerta ei liioittelusta huolimatta ole tämän blogin alle yksivuotisen historiankaan aikana ensimmäinen, valmistui paitsi kasvislientä myös kreikkalaisia lihapullia. Pullat olivat ehkä hiukan liian mausteisia ja kuivahtivat, koska en latonut niitä tarpeeksi tiiviiksi rykelmäksi, mutta kyllä pyöryköitä upposi nälkäisen keittäjänkin masuun enemmän kuin kehtaa edes kertoa. 

Iloksenne kuvasarja pyöryköiden valmistumisesta – oli aikaa ja intoa ryhtyä myös taltioimaan tätä tapahtumasarjaa. Onpa sitten todiste, että en ole ostanut lihapullia kaupasta tahi pikemminkin tilannut jostain gourmet-palvelusta. Voittivat nimittäin kaupan kumipallot seitsemän nolla, vaikka itse sanonkin. 

Idea kaikille perheenisille: jättäkää äiti joskus yksin, niin voi tapahtua ihan epätavallisia asioita. Sitä en mene vannomaan, josko kaikki äidit innostuvat kokkaamaan, mutta kenties kotona odottaa muita herkullisia yllätyksiä vapauden inspiroimana. Vähintään vastassa on levännyt ja sen myötä iloisempi äitiliini.

Välimeren lihapullat
4 annosta


1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 palaa vaaleaa leipää
2 dl kermaviiliä
1 sitruunan mehu
1 muna
400-500 g naudan tai lampaan jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
2 tl basilikaa
1 tl kanelia
valeluliemeen: punaviiniä 

1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna pannulla tilkka oliiviöljyä ja hauduta sipulit pehmeiksi öljyssä.

3. Murenna leipä kulhoon.

4. Sekoita kermaviili joukkoon.

5. Puserra sitruunan mehu mukaan.

6. Lisää sipuliseos, muna ja jauheliha.

7. Mausta sopivasti. Basilikan sijaan voi käyttää tuoretta viherminttua silputtuna tai kuivattua minttua, etenkin jos jauheliha on lammasta.

8. Sekoita tasaiseksi.

9. Pyörittele taikina palleroiksi ja lado leivinpaperin päälle tai uunivuokaan vieri viereen. Paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

10. Valele lihapyöryköitä punaviinillä tai kaada uunivuokaan lasillinen punaviiniä. Anna hautua vielä 10–20 minuuttia 200-asteisessa uunissa valellen pyöryköitä muutaman kerran tämän aikana punaviinillä.

11. Nauti kiireettä.

2 kommenttia: