lauantai 16. heinäkuuta 2011

Ruotsalaisia tv-sarjoja

Keksin uuden ja miellyttävän tavan virittää itseni ruotsin kielen taajuudelle vielä loppukesän aikana. Tilasin ruotsinkielistä tv-draamaa cdon.comista. Tarjolla oli yllätyksekseni melko laillakin sarjoja, mutta valinta oli heikkojen pohjatietojen vuoksi hieman haasteellinen. Googlailtuani eri sarjoja parin tunnin ajan päädyin lopulta laadukkaalta kuulostavaan rakkausdraamaan.

Tre Kärlekar on 40-luvulle sijoittuva sukukronikka, jossa Nilssonin perheen ympärille kietoutuu vallan, rakkauden ja himon kautta 16 tuntia tarinaa. Sarja on tehty 80-luvulla ja uusittu Ruotsin televisiossa 2007–2008. Luulen, että valintaani vaikutti nimenomaan tämä uusimisajankohta: huonoa minisarjaa ei lähetettäisi televiossa uudelleen 2000-luvulla, eihän?

Toinen minua kiinnostava ruotsalainen draamasarja on 2000-luvun alussa tehty Tusenbröder, jonka olenkin pääasiassa jo nähnyt FST:ltä. Sarja on melko synkkä tarina miehestä, joka joutuu väärälle uralle elämässään. Se on mainiosti tehty, mutta kenties liian synkkä tämänhetkiseen elämääni. Jos tykkää Wallandereista tai Beckeistä, tykkäisi varmaan tästäkin!
Jos haluaisi sisälle ruotsalaisen yhteiskunnan tv-historiaan, pitäisi tietenkin katsoa erä Vita lögner, Rederiet tai Skilda världar -saippuaa (Varuhusetia tuli seurattua jo lapsuudessa), mahdollisesti pari tuotantokautta Skärgårdsdoktornia tai joitain lukuisista rikossarjoista, joita Ruotsissa on viime aikoina näytetty tehtävän niin runsaasti, että näyttelijät ovat olleet loppua kesken!

Itseeni vetoaa kuitenkin enimmäkseen draama, ja valitsisin kolmanneksi katsottavaksi sarjan nimeltä Svenska hjärtan. Sekin on tehty 80-luvulla, ja tuntuu ehkä hivenen vanhentuneelta, mutta kuulostaa katsottavalta, koska on ollut mieletön yleisömenestys. DVD sarjasta on tehty vasta 2008. Eräs kohtaus sarjasta on kuulemma saanut kulttimaineen: ruotsalaisten verkkokalvoille on tallentunut uudenvuodenaattona lumessa ruohonleikkuria ajava Torsten, joka vaikuttaa mielestäni ruotsalaisen hulluuden ja visuaalisen ymmärryksen sekoitukselta. Kyllä ne ruotsalaiset näitä tv-juttuja osaavat, vaan onko näistä sarjoista kuitenkaan Mad Menin voittajiksi?

Ehkä ei ole tarkoituskaan, ja toivottavasti en rupea enempää vertaamaan. Päämääränäni on nyt nautiskella paitsi viihteestä myös ruotsin kauniista kielestä. En aio tällä kertaa fanatisoitua. Elämän täytyy olla muutakin kuin yhtä tv-sarjaa illoissa ja ajatuksissa. :)


Skaffade en svensk dvd, Tre kärlekar, för att upprepa min muntliga svenska. Det bara lät bra! 

Det finns enormt många svenska tv-serier att beställa från cdon.com. Så lätt att skaffa ett övningstillfälle! Måste säga, att jag är nog fortfarande lite skeptisk över 80-tals seriers charm, som Tre kärlekar med mera är. Är de föråldrade, tänker man bara karaktärernas löjliga kläder och utrustningar när man tittar på deras agerande. Har man annat på huvudet än att hur man kunde göra hela det bättre med en modern synvinkel, särskilt när serien handlar om 40-tals händelser. Nu blandas ihop 80-talet med 40-talet eller 40-talet med 80-talet. Det kan bli ett virrvarr!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti