keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Tomaattikeittoa. Namskista, sanoi äiti.

Lyyli ei tykännyt, mutta tämä onkin aikuiseen makuun. Vähän ruokaisampaa riisin ansiosta, mutta silti sopivan kevyttä hellepäiviin. Onnekseni tätä löytyi pakkasesta. Näinä kiireisinä kesän viimeisinä ns. vapaina päivinä olen nimittäin löytänyt hunajamarinoitujen broilerifileiden helppouden. Siitäkin huolimatta, millaiseksi broilerit on jalostettu, millaisissa olosuhteissa ne syövät itsensä ähkyyn – ja millaisia (turhia) lisäaineita nimenomaan valmiiksimarinoiduissa broilereissa käytetään.

Mutta takaisin tomaattiin, sillä sitähän saa nyt edullisesti ja ekologisesti, ja siitä kannattaa tehdä vaikka tätä alunperin Ulla Lehtosen kirjasta löytynyttä Mirjamin tomaattikeittoa. Lehtosen Onnellisessa kasvissyöjässä on muuten muitakin hyviä ohjeita, ainakin yksi herkullinen vihersalaatti ja sille kastike sekä hyviä sämpyläreseptejä.


Mirjamin tomaattikeitto (3-4:lle)

1 sipuli
hiukan öljyä ja voita
1 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1-2 kasvisliemikuutiota
1/2 paprikaa pieninä kuutioina
1/2 dl riisiä
1 rkl basilikaa
5 dl jauhettua tomaattia
1 dl (kahvi)kermaa

Sipulisilppu kuullotetaan rasvassa, jauhot lisätään, kiehautetaan. Vesi, liemikuutiot, riisi ja paprika lisätään. Keitetään, kunnes riisi kypsyy. Tomaatti ja basilika lisätään ja kiehautetaan. Kerma sekoitetaan viimeiseksi.

Muistaakseni lisäilin vähän erilaisia mausteita, vaikka taisi tämä toimia näinkin. Tuoreet jauhetut tomaatit tuovat niin ihanan maun, että liioilla mausteilla ei kannata peittää niiden aromia. Kasvisliemikuutioina kannattaa ehdottomasti käyttää itsetehtyjä.


Världens bästa tomatsoppa! Fick år 1996 vegetariska kokboken Onnellinen kasvissyöjä som födelsedagspresent från min pappa. Snart efter det blev jag vegetarian för några år – eller var det endast ett år? Det var inte min grej egentligen, för jag hittade inte någon balans i ätandet, vilket jag hade letat efter. Balansen kom mycket senare, och hade faktiskt inget att göra med grönsaker. Men, kokboken används fortfarande, för den innehåller några få goda recepter. Lovar att baka kryddigt morotsbröd snart efter flyttningen, för då kommer jag ha en ugn, något jag inte haft för fyra år!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti