keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Euroveisut joka ilta ja päivä

Piristääkseni sekä ruotsin tunteja että iltojani olen viettänyt aikaa YouTubessa. 

Kuinkas monta kertaa se Ruotsi onkaan voittanut Euroviisut? Kuinka monta kertaa ruotsinkielisellä kappaleella? Entä mitä Euroviisut ovat ruotsiksi? Näitä ja muita arvuuttelin ruotsinlukijoiltani tänään; tarkoitus on vahvistaa etenkin kuutosluokkalaisten ruotsinlukemismotivaatiota. Se on tarpeen. ;)

Yksi parhaiten minun mieleeni jääneistä veisuista kautta aikain on juuri ruotsalainen biisi: 1991 Carola ja lentävät hiukset eli Fångad av en stormvind. Kukapa voisi vastustaa tuulikoneen tenhoa? Muistattehan

Toinen suuri euroviisusuosikkini on Anneli Saariston La Dolce Vita. Kylläpä jännitettiin silloin, käytiinhän niin lähellä kärkeä. Lisäksi A. Saaristo on äitini nuoruudentuttu, joten jännitys liittyi varmaan osin siihen. Melkein kuin olisi itse voittanut, jos voitto olisi laskeutunut. No, vihdoin 2006 odotus täyttyi: aivan kuin salama kirkkaalta taivaalta tuli joku Lordi ja... 

Paras suomalainen euroveisu taitaa kuitenkin minun laaduttomassa hömppämusiikkikaivossani olla ihan toinen salama-aihe: Vicky Rosti ja Sata salamaa. Kuulostaa muuten loistavalta myös kuoroversiona! (Thanks, Satakuntalaisen Osakunnan mainio lauluporukka vuodelta 2004!)

Tiesittekö, että Suomi on osallistunut kerran viisuihin myös ruotsinkielisellä kappaleella? 1990 ja Beatin Fri?. Ei mikään pöllömpi kipale sekään, mutta, ikävä kertoa, viimeiseksi jäätiin. Ehkä se ei ollutkaan se kieli, mitä aina väitettiin, kun sijoitukset velloivat pohjamudissa. 

Tosin en voi suomalaisena muuta kuin hymyillä, kun luen YouTubesta Sata salamaa -kipaleen alle kirjoitettuja kommentteja:
  • Fabulous. Finland is the most underrated Eurovision country. 
  • Great song. Even today, sounds perfect. Why she hasn't won that contest?
Yes, yes. Yes we can.

The songbirds are singing along... :-)


Ps. Svar på de frågor som jag först ställde:

1) Sverige har vunnit fyra gånger: 1974 med Abba och Waterloo, 1984 med Herreys och Diggiloo Diggiley, 1991 med redan nämnd Carola och Fångad av en stormvind och 1999 med Charlotte Nilsson och Take Me to Your Heaven.

2) Två gånger har Sverige vunnit med en svenskspråkig låt och två med engelska texter. Carola och Herreys sjöng på svenska. 1974 då Abba vann, rådde inget språkregel, som snart efter detta togs i bruk igen. Sedan 1999 har man kunnat välja språket fritt, och såtillvida sjunger man gärna på engelska – eller har två språkvarianter på en låt.

3) Den här är svår. Melodifestivalen heter det på svenska, men det namnet gäller egentligen bara den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest. Den internationella festivalen kallas i Sverige egentligen på många olika namn, så som Eurovisionsschlagerfestivalen, Schlager-EM, Eurovisionsfestivalen eller Eurovisionen, men jag antar att det engelska namnet är det officiella.


Waterloo finale to Schaglerkväll

1 kommentti:

  1. Mahtavaa, että välillä saat kuunneltua musiikkiakin. Kuunteleppa Kaelake hääl, se on kestosuosikki nro 1 !

    http://www.youtube.com/watch?v=CKW9gmJvUCY

    Ja soitteleppa vaikka joku päivä, en viitsi nyt ahdistella kovasti. Laitan sulle mailia, lue!

    VastaaPoista