maanantai 31. lokakuuta 2011

Haavelista

Hesarissa sunnuntaina julkaistussa kotiosiossa oli artikkeli ihmisten kirjoihin ja lukemiseen liittyvistä tottumuksista ja niihin kiinteästi yhdistyvistä huonekaluista, kotipalstasta kun oli kysymys. Etenkin parhaalla paikalla esitelty Jörn Donnerin kirjallinen työtila mahtavine kirjahyllyseinineen inspiroi minua miettimään oman elämäni tulevaisuutta. Mitä siltä oikein haluan? Olen nyt 33-vuotias, nainen parhaassa iässä. Tällä hetkellä en kuitenkaan saa elämästäni irti sitä, mitä parhaimmillani tai edes normaaliudessa saisin, johtuen tietysti pitkälti olosuhteiden hankaluudesta. Moni asia voi kuitenkin ja tuleekin muuttumaan ratkaisevasti. Toisaalta tähän ikään mennessä olen jo saanut monta kertaa huomata, että asiat eivät mene aina aivan niin kuin olisi itse halunnut. Vaikka jonain hetkenä tietäisi täsmälleen, millaisena tulevaisuutensa haluaisi nähdä, usein käy vähintään niin, että ne kuvat, joita silmissään on nähnyt, muuttuvat omassa mielessä aivan toisiksi ajan kuluessa.

Mutta saahan sitä ja pitääkin maalailla tulevaisuutta. Moni asia jää varmasti toteutumatta varsinkin silloin, jollei aseta päämääräksi sen toteutumista. Tässäpä siis "lyhyt" lista haaveitani; paljastettakoot ne nyt teille, vaikka vähän tuntuukin päiväkirjan avaamiselta.

1) Tietenkin haluan sen kodin. Tylsää edes kertoa, mutta on kai pakko. Tällä hetkellä, jos voisin unohtaa karun hometodellisuuden, ryhtyisin kaikkein mieluiten vuokralaiseksi johonkin aivan itäisen ydinkantakaupungin vanhaan rakennukseen, asuisin vuoden huolehtimatta muusta kuin vuokranmaksusta ja sitten alkaisin etsiskellä omistusasuntoa ehkä hieman laajemmaltakin kentältä kuin pelkästään tältä alueelta. 

Kodin ei kuitenkaan koskaan tarvitsisi olla suuren suuri, sillä vieroksun tavaroiden massaa; vaikka hankinkin usein jotain pientä ja etenkin vaatteita, olen onneksi hyvä laittamaan kamaa myös kiertoon.

2) Haluaisin uuden perheen. Vaikka ajattelenkin, että pysymme tietynlaisena perheenä Lyylin ja Veikonkin kanssa, tahdon vielä vähintään yhden lapsen lisää. Tai ehkä vain sen yhden, koska en todellakaan ole mikään äitityyppi. Minulle kelpaisi hyvin myös uusioperhe, miehellä saisi olla lapsia ennestäänkin. Saattaisi jopa olla plussaa, että niitä olisi. ;) Ei tarvitsisi alkaa kaikkea aivan alusta.

Tätä tärkeämpää olisi kuitenkin löytää mies, johon ensin rakastuisi ja jota sen jälkeen voisi rakastaa. Mihinkään sen vähempään en tyydy, joten sitten vain on hyväksyttävä sekin, että jollei ketään toista oikeaa löydy, jään elämään lopulta yksin. 

3) Ehdottomasti haluan myös olla hyvä äiti Lyylille; vaikka joskus poissaoleva ja töihinsä (tai asunnon kuumeiseen metsästämiseen tahi bloggaamiseen) keskittynyt mutsi, myös sellainen, joka jaksaa puuhata ja mennä tytön kanssa: uimaan, teatteriin, kirjastoon, kaupungille, kävelylle, kirpputorille... Sellainen kuin parhaimmillani nytkin jo olen. Niitä parhaita hetkiä vain voisi olla hiukan enemmän!

4) Tahtoisin vielä kerran asua hetken aikaa ulkomailla. Ehkä vasta lähempänä eläkeikää tai jos onnistuisin järjestelemään käytännön asiat, jo aiemminkin. Suunnittelin perjantaina, että olisi hauskaa palata Ruotsiin näin "aikuisena" ja olla siellä vuosi tai parikin töissä vaikkapa suomen kielen opettajana. Ruotsissa on sen verran runsaasti suomalaistaustaisia perheitä, että alani töitä tuntuisi olevan ainakin tällä hetkellä tarjolla. 

5) Pieniä haaveitani on kasvattaa pitkät, pitkät hiukset ja lopettaa niiden nyppiminen, josta olen jo pariin kertaan postaillutkin... Lisäksi olen asettanut päämääräkseni pysyä suhteellisen sutjakassa kunnossa hamaan tappiin asti, jollei mikään sairaus tai liikuntakyvyttömyys tuhoa tätä hyvinkin turhamaista toivettani.

6) Haluaisin omistaa laajan lastenkirjakokoelman. Ehdottoman tärkeää olisi jossain vaiheessa pystyä hankkimaan sille aivan yhtä mahtavat kirjahyllyt kuin Donnerilla on. 

Kyllä tässä jo on haaveita yhdelle naiselle! Toivottavasti eivät tuntuneet liian henkilökohtaisilta... Kodista ja kirjahyllyistä lähdettiin liikkeelle, ja niihin palattiin. Aika kotikeskeistä. Töistä en maininnut paljoakaan, vaikka niidenkin suhteen minulla on aikomuksia. Ne eivät ehkä kuitenkaan lukeudu haaveiden pariin, vaan ennemminkin tällä erää tulevaisuuden epämääräiset suunnitelmat -kategoriaan.

Nyt haastan muita bloggaajia kertomaan omista haaveistaan; ehkä sitten vaikka vähemmän intiimeistä, jos omani tuntuivat liian paljastavilta. Näpytelkää vaikka, missä haluaisitte asua vuosien päästä, mitä tehdä työksenne tai kuinka ajattelitte sisustaa kotinne. Kertokaa, millaisia kirjoja haaveilette lukevanne, millaista vapaa-aikaa viettävänne.

5 kommenttia:

 1. Hienoja haaveita (:

  Joskus on hauskaa miettia moisia asjoita itsekin. Hmm. Yritanpa kerrankin olla lyhyt ja ytimekas (: :

  - Luulen etta kotini tulee viela jonkin aikaa olemaan jokseenkin kiertava - kaikkialla eika oikein missaan. Ehka tiettyjen ihmeisten lahella, maantieteellisen sijainnin ollessa melkeinpa mika vaan. Toivottavasti ei kuitenkaan kovin tylsa maa tai kaupunki (: Jos vuosien kuluttua paikalleni asettuisin ja elamani joidenkin muidenkin ihmeisten kanssa jakaisin, tahtoisin etta kodissamme olisi tilaa liikkua ja olla - yhdessa ja erikseenkin joskus. Ihan oma kotini taas voisi olla kovin pienikin. Tila mielelle riittaa - muutoin nelioita voi olla vahemmankin (:

  - Tyonteko onkin sitten hankalampi juttu aatostaa.. Olisi mukava tyoskennella vaikka ulkomailla - ja mita useampien ja enemman eri tavoilla kanssani asioista aatostavien ihmeisten kanssa, sen parempi. Tama tietysti olettaen etta kyse on mielenkiintoisista ja suht mukavaisista ihmeisista, joita useimmat meista kai loppupeleissa ollevatkin. Olisi mukavaa tuntea voivansa jotenkin vaikuttaa asioihin ja tuntea tekevansa tyota intohimoisesti sen samalla tuottaessa itsellekin iloa.

  - Kotini sisustaisin kirkkain ja iloisin varein. Toistaiseksi pidan ihan tietyista 'sateenkaarisoundeista' vareissa ja no, mita sita hyvaksi havaitusta heti luopumaankaan.. (: Kenties sisustusta ja siisteytta (mika ei olisi niin kovin tarkeaa ehka lopulta (: tarkeampi olisi kuitenkin kodin tunnelma - etta siella viihtyisivat seka oma itse etta mahdolliset muutkin ihmeiset. Ja naissa asioissahan voi aina tehda sitten jonkin verran kompromissejakin tarvittaissa.

  - Kirjoja.. ? Voi kunpa joskus taas lukisin! Ehka lukisimme joskus kotona aaneen klassikkoja - ja pienemmille ihmeisille tietysti muita juttuja. Itsekin haluaisin ehka joskus kuulostella muidenkin lukua - vaikka radiosta tai muina kuunnelmina jonkinmoisina. Lehtia toivoisin myos plaraavani lapi useammin ja nykyista suuremmalla innolla (:

  - Oi vapaa-aika - tuo ihana! (: Jos loytaisin itseni elelemasta parisuhteenpoijassa vuosienkin paasta, haluaisin vapaa-ajallani viettaa varmasti - yha (: - paljon aikaa oman poikasseeni seurassa. Toisinaan enemman jotain puuhastaen, toisinaan vain yhdessa oleskellen. Lisaksi haluaisin tavata ystaviani tai ainakin pitaa noihin aktiivisesti yhteytta, horppia kahvia tai joskus muita juomia kulmakuppiloissa, ehka hankkia uusia taysin vapaaehtoisia harrastuksenpoikija. Pysahtyisin mieluusti hetkiin ja vain nauttisin niista - mieluiten niin etta ne samalla olisivat jaettuja muidenkin ihmeisten kanssa, toki itsekin joskus vain noihin syventyen.

  Hah! (:

  Elonplaneeraus etiapain on joskus aika kiva juttu (: - tapahtui se sitten siina 'lyhyessa ja ytimekkaassa' tai no, vahan pidemmassakin muodossa.. (:

  VastaaPoista
 2. Hei voitko säästää tuon Hesarin jutun, jos muistat? Kuulostaa mielenkiintoiselta!

  Omat haaveeni liikoja miettimättä:
  1. Kirjoittaa ja saada julkaistuksi lisää, sekä romaaneja, runoja että jotain muutakin - ehkä esseitä. Saada apurahoja jotta se on taloudellisesti mahdollista.
  2. Viettää inspiroivaa ja kasvattavaa ja hauskaa aikaa ulkomailla seuraavan kahden vuoden ajan.
  3. Asettua Helsinkiin ja muutenkin aloilleni jossain määrin syksyllä 2013 (toki ajankohta saattaa muuttua, mutta tuo on pysynyt nyt hyvänä kiintopisteenä). Ehdottoman tärkeänä unelmana on myös kaunis ja siisti koti siellä. Tai sitten jossain muualla, mutta jossain kuitenkin parin vuoden päästä. Sisustusihanne on tilava koti ilman turhaa roinaa (tai roina ainakin piilossa kaapeissa), puulattiat, korkeat huoneet, valkoista, muutama mielenkiintoinen taulu, huonekaluja ja yksityiskohtia ympäri maailmaa ja niin, että suurimmalla osalla niistä olisi joku tarina. Kirjahyllyssä (joka mieluiten Boknäsin) paljon runoteoksia ja klassikoita, ja teoksia eri kielillä. Tärkeintä on kuitenkin hyvä tunnelma ja se, että on olemassa perhe ja ystäviä joita kutsua sinne kotiin syömään illallista ja parantamaan maailmaa teekupin tai viinilasin äärellä.
  4. Pitää jokin linkki akateemiseen maailmaan, oli se sitten osa-aikaista opettamista, yksittäisen kurssin pitoa tai vain yksittäiseen konferenssiin osallistumista.
  5. Oppia espanjan kieli ja kehittää ruotsia, ranskaa sekä edelleen swahilia ja englantia (ja suomea - aina oppii uutta jos etsii tietoa :)
  6. Avioitua ja saada lapsia - kaksi olisi kiva määrä, yhdestäkin olisin onnellinen.
  7. Pitää kansainvälisyys edelleen kuitenkin jotenkin mukana elämässä (ja varmaan se luonnostaan pysyykin) - ideaalitilanteessa voisin viettää kylmimmät kuukaudet jossain vähän lämpimämmässä, Lontookin riittää. Ja ehdottomasti haluaisin myös lasteni näkevän erilaisia ympäristöjä ja elämäntapoja, oppivan joustavuutta Tansaniassa ja englantia Englannissa, jne.
  8. Erityishaave täytyy laittaa vielä Tansanian suhteen, Sansibarin isäntäperheen luona haluaisin vielä asua, ja ideaalimaailmassa toisin perheen lapset Suomeen vierailulle jossain vaiheessa.
  9. Oppia tanssimaan tangoa todella hyvin.
  10. Pysyä kunnossa ja terveenä, ja tyytyväisenä itseeni vanhenemisesta huolimatta.

  VastaaPoista
 3. Tulevaisuutta on aina mielenkiintoista pohtia, vaikka se, kuten sanoitkin, osaa yllättää, välillä iloisesti ja välillä vähemmän iloisesti.

  1. Lähitulevaisuuden tärkein tavoitteeni on löytää töitä ensi vuodeksi ja päästä uralla eteenpäin. Kovin vaikeaa tuntuu olevan :(
  2. Toivoisin voivani jatkaa asumista omistusasunnossa. Myöhemmin olisi kiva asua kaksiossa. Ainakin toistaiseksi olen jäämässä Helsinkiin ja mieluusti myös nykyiselle asuinalueelleni.
  3. Jossain vaiheessa haluan saada väitöskirjani valmiiksi. Sen jälkeen olisi hienoa saada töitä tiedehallinnon alalta.
  4. Toivon, ettei lapsettomuudesta tule koskaan minulle ylitsepääsemättömän vaikeaa asiaa.
  5. Haluaisin kehittyä ihmisenä kärsivällisemmäksi ja empaattisemmaksi.

  VastaaPoista
 4. Päätin kaksi vuotta sitten, että haluan ihanan kodin, kivan työn ja ihanan miehen. Aika hyvin kaikki toteutui. Ihanan työn vakinaistamistamista tässä vain odottelen. Unelmien toteutus vaati riskinottamista ja epävarmuuden sietokykyä. Uusi haavelista on työn alla!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kivoista kommenttikertomuksista! Mielenkiintoisia.

  Katriina: Olin jo heittänyt Hesarin pois, kun sain viestisi... Mutta löytyyhän se netistä, Hesarin arkistosta, jos on tunnarit. (Mulla ehkä on.)

  VastaaPoista