perjantai 4. marraskuuta 2011

Hello Kitty -suojelusenkeli

Lyylin kylpyhetki ja tyttönen kysyy: – Minä haluan minun Hello Kitty -suojelusenkelin mukaan, sopiiko äiti? – Kyllähän se sopii, en huomannutkaan, että pieni Hello Kittysi on suojelusenkeli...

Uskonnollinen mainstream-lastenlelu, outo yhdistelmä. Vai onko? Ehkä suojelusenkelillä ei ole tässä yhteydessä sen isompaa uskonnollista merkitystä; ehkä kyse on vain söpöstä siivekkäästä hahmosta, yhdestä teemasta sarjassaan. Kaipa niitä löytyy muitakin, kuten Hello Kitty -prinsessa tai Hello Kitty -balettitanssija. Siis otaksun. Tämä Lyylin versio on nimittäin pienin pieni erään Hello Kitty -purkin kansiosion koristekisu.


Hello Kitty Pink Fashion


Hello Kittyn on väitetty olevan maailman tunnetuin kissa. Kenties näin onkin, mutta onko koko hahmo kissa laisinkaan? Siltähän puuttuu niin häntä kuin kuonokin, neljän tassun sijaan Hello Kitty kulkee kahdella jalalla ja käyttää ihmisen vaatteita. Muistan, kuinka vaatealalla työskentelevä tuttuni kommentoikin joskus suunniteltuaan kyseiselle firmalle vaatteita, että Hello Kitty ei muuten sitten ole kissa. Sitä en muista, mikä se oikeastaan kirjojen ja kansien mukaan oli. Tyttö, ihminen, jonkinlainen lolita? Kaikkea näistä tai vain piirteitä kaikista? Ehkä hahmo on kaikessa määrittelemättömyydessään tai monimäärityksellisyydessään sopiva myös enkelin esittäjäksi.

Mielenkiintoista on paitsi uskonnollisuuden yhdistyminen kaupallisuuteen myös se, kuinka uskonnollisuus tällaisessa yhteydessä jotenkin tuntuu latistuvan, sekularisoituvan. Nykyajan kaupallinen enkeli on varmasti vähintään sitä, mitä se on kiiltokuvissa ollut jo vuosikymmeniä: siloteltu, kaunis, viaton, lempeä naispuolinen hahmo. Kaikki tämä on hyvin kaukana siitä enkelhahmosta, millainen Raamatussa alun perin esitellään: nuori miespuolinen ja siivetön henkilö, sanansaattaja. 

Kuitenkin monet lapset tuntuvat tarvitsevan suojelusenkelinsä, olivatpa ne sitten kissoja tai kiharahiuksisia naishahmoja synkässä pimeässä korvessa. Ja koska Hello Kitty on meidänkin taloudessamme yksi niistä suosituimmista trendileluista, ajakoon pieni enkelisiipinen Hello Kitty suojelusenkelihahmon virkaa. 

Tosin minulla ei ole aavistustakaan, millaisia konnotaatioita tyttö enkeliin liittää. Täytyykin kysyä huomenna, heti suojeluksessa nukutun yön jälkeen.


Hello Kitty Bead Sprite

3 kommenttia:

 1. Onhan sillä kuono! Yritin miettiä, näetkö sinä sen suuna, mutta mä olen aina nähnyt kuonona.

  T: Pilkunviilaaja (Helka)

  VastaaPoista
 2. :D Olen aina ajatellut, ettei Hello Kittyllä ole suuta. Mutta kuono, kaipa sellainen? Ehkä. Hahmo on toisaalta niin yksinkertaistettu, että siitä voi löytää hyvin monenlaisia piirteitä. Ehkä se onkin ollut hahmon keksijän tarkoitus. Monesti yksinkertaistaminen on toimivinta, esim. mainoksissa, eikö?

  VastaaPoista
 3. Niinpä, yksinkertaisuutensa takia se kai onkin niin söpö. Ennen pidin kovastikin, mutta nyt tulee Kitty jo korvista ulos, kun siitä on tullut niin hittituote.

  Helka

  VastaaPoista