lauantai 18. elokuuta 2012

Rakas liikuntapäiväkirja: kotijumppaa 1

Syksy ja lehdet (pian) keltaisia. Tai lehdet täynnä jumppaohjeita? No, tässä tulisi yksi hyvä vinkki lisää: jumppaa kotona! Jos sinulla on vain tarpeeksi itsekuria saadaksesi itsesi alkuun, kaikki muu onkin helppoa. Kotijumpan hienous on juuri siinä, että ei tarvitse lähteä minnekään, jumpata voi sillä tahdilla kuin haluaa ja niin kauan kuin ehtii. Toimii henkilöllä, jolta löytyy se tarvittava määrä itsekuria saattaakseen itsensä vain vauhtiin.

Täällä Helsingin Hermannissa kotijumpataan etenkin niinä viikkoina, kun Lyyli on minulla. Pikku Kakkonen Yle Areenasta pyörimään ja kas, äiti ehtii 45 minuutin setin. Yleensä setti alkaa lämmittelyhyppelyillä, joista siirryn lihaskuntoon. Hyväksi havaittu malli on ollut toistaa tiettyä perusjumppaliikettä 30 toiston ajan. Tähän kyllästyttyäni olen siirtynyt kellon avulla toimivaan malliin: minuutti aina yhtä liikettä. Mikron digitaalisesta kellosta minuutin vaihtumista on helppo seurata.

Peruskunnonkohotusliikkeet ovat minulla yleensä aina samat; määrällisesti niitä on runsaasti erilaisia, enkä oikeastaan ole koskaan ajatellut, että olisin niihin jotenkin kyllästynyt. Kotijumppaan kyllä sinällään kyllästyy, jos sitä tekee pelkästään, mutta tanssimisen ja lenkkeilyn lisänä jumppa on juuri sopiva kiireisen päivän kuntoilu. Puolikin tuntia riittää hien nostattamiseen!

Listaan teille liikkeitä kotijumpan luomiseksi, jos sellainen ei kuulu rutiineihinne. (Toivottavasti selityksistäni ymmärtää...) Suosittelen kotikuntoilua ainakin kaikille kiireisille perheenäideille; myös lapsia voi käyttää painoina selkälihasliikkeissä tai kyykkypunnerruksissa. Nastaa yhdessäoloa!

Zumba Dance Class


1) Hypyt: Haaraperus/x-hyppy. Hiihtohyppy: kädet ja jalat eestaas kuin hiihtäisi. Korkkiruuvihyppely: kierrä vartalon alaosaa toiseen suuntaan kuin yläosaa. Jalkojen läpsyttely vastakkaisella kädellä edessä/takana niin että jalka kiertyy polvesta vaakasuoraan asentoon. Jalat vuorotellen ilmassa eteen, käsien läpsäytys alla. Balettihypyt korkealle nilkat suoristaen. Jalka viistoon eteen, toinen viereen hypähtäen, toiselle puolelle sama.

2) "Marssit": Kävelyä paikallaan kyykyssä tai välillä kyykkyyn mennen. Jalka vuorollaan taakse painaen samalla selkää köyryyn/käsiä eteen. Jalka sivulle (luisteluliike). Jalkoja vuorotellen eteen, kantapää maassa käyden. Pohjeliike: Nouse varpaille ja alas. V-askel, A-askel. Jalka käy toisen luona sivulla ja palaa, sama toisella. Edellinen tuplana, yhdistä tähän käsiliikkeitä. Jalkojen potkut rytmikkäästi sivuille, eteen, taakse samalla marssien. Tuplapotkut. Grapefruit. Jalka astuu sivulle toisen yli viereen, jonka jälkeen "alle" jäänyt jalkaa seuraa samaan suuntaan sivulle; alkanut jalka palaa lähtöpaikkaansa ja toinen viereen (jalka-alta-laatikko). Painonsiirto. Kantapään vieminen pakaraan leveässä haara-asennossa. Polvien tuonti eteen. Jalan tuominen polvi edellä eteen ja jalan suoristus. 

3) Juoksut: Juoksua paikallaan kantapäät takapuolessa käyden. Juoksua polvet eteen nousten. Juoksua kädet maassa/sängyn päällä.

Moniin liikkeisiin voi yhdistää mitä erilaisempia käsiliikkeitä. Kokeile luovasti, ehdottaisin, sillä käsiliikkeiden kuvaileminen suullisesti on yhtä tuskaa! Yritin ensin, mutta luovutin, sillä pelkästään näistä perusaskelluksista tuli kyllä aika sekalainen sepustus.

Silti ensi kerran liikuntapäiväkirjassa muistuttelen lihaskuntoliikkeistä. Myös sykkeenkohotusliikkeitä löytyy varmaan lisääkin; ehkä lisäänkin niitä, kun pääni pääsee ajantasalle. Nyt väsyttää, selkää särkee, kun ensimmäisellä työviikolla on tullut luistettua lähes kaikesta liikunnasta. Ja väsyttää muutenkin! Mutta jumpata aion heti huomenna aamupalan jälkeen. ;)

Try This - 1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti