tiistai 25. syyskuuta 2012

Kiusaus

Muistan, että reilu vuosi sitten karppausinnostus valtasi suomalaiset – osin minutkin. Kaikkialla puhuttiin pahoista viljoista, perunasta, jopa omenat ja banaanit taisivat joutua monien mustille listoille. 

Leivän puputtaminen väheni omallakin kohdallani, minkä ansiosta keveninkin vähän, mutta ennenkaikkea tunsin itseni keveäksi. En voinut – enkä voi vieläkään – kuitenkaan täysin käsittää karppaamisen jujua: en voi uskoa kovien rasvojen hyvää tekevään vaikutukseen, enkä ennen kaikkea pysty ymmärtämään, miksi kaikki ns. huonot hiilihydraatit piti jättää pois. Eikö pelkkä vähentäminen olisi riittänyt? 

Kaikkein hulluinta mielestäni oli se, kun eräät, yleensä varsin ylipainoiset leidit, kovaan ääneen toitottivat pahan banaanin vaikutusta samalla kun soivat itselleen päivittäisen jäätelöherkkunsa. "Hetkinen, eikö jäätelössä olekaan vältettäviä hiilihydraatteja?" muistan silloin miettineeni. 

Päästin kuitenkin vasta nyt kiusaukseni ilmoille hymähtelemällä arvon leideille syömätottumuksistansa. Pahoitteluni. Kaikki, jotka minut tuntevat, tietävät, että olen välillä julma suustani, enkä edes mikään syömisen esimerkki-ihminen.

Siirrytäänpä tästä siis seuraavaan kiusaukseen, nimittäin hiilihydraattipitoiseen possu-juustokiusaukseen, jonka ohjeen nappasin K-marketin ruokalehdestä. Tämä oli valloittavan hyvää, muttei mitään keventäjien saati karppaajien sapuskaa: ihan oikeaa perunaa ja kovia rasvoja kotikutoisessa muodossa kaiken lisäksi "vain" rypsipossua proteiininaan. 


Minähän en tietenkään alkuperäisohjeen mukaan käyttänyt kiusauksessani Pirkka-perunasuikaleita, joiden nimi oli kaiken lisäksi kirjoitettu ohjeeseen väärin, vaan pilkoin perunat itse. Lisäksi olin ostanut vahingossa mozzarellan sijaan parmesaania. Mielestäni kiusauksesta tuli näin aivan yhtä onnistunut, ellei jopa parempi.


Jos en nimittäin aivan usko karppaukseen, niin uskon vähintään siihen, että mitä enemmän alusta asti itse tehty, sitä parempi maultaan ja sitä terveellisempi. Ja uskon muuten siihenkin, että kiusaus on välillä pakko päästää valloilleen!

Possu-juustokiusaus
1 tunti, 200 astetta

1 rs (300g) rypsiporsasta
(1 rs (200g) herkkusieniä)
2 sipulia
1 kg perunoita
3/4 tl suolaa
1 tl timjamia tai jotain muuta yrttiä
1/2 tl mustapippuria
noin 2 tl ranskalaisia yrttejä
4 dl Valion maustettua 3 juuston ruokakermaa
100 g juustoraastetta, esim. emmentalia ja parmesaania


1. Ota liha huoneenlämpöön. Puhdista ja viipaloi sienet, jos haluat käyttää niitä. Kuori ja hienonna sipulit.
2. Kuori ja suikaloi perunat.
3. Ruskista liha omassa rasvassaan. Lisää pannulle sipuli ja anna kuullottua. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää sienet ja paista, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla, timjamilla ja mustapippurilla.
4. Levitä perunasuikaleet ja lihaseos voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle ranskalaiset yrtit. 
5. Kaada ruokakerma vuokaan. Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia. Lisää vasta tämän jälkeen juustoraaste ja jatka kypsentämistä vielä 20 minuuttia.


Valmiista herkusta en sitten enää malttanutkaan nälkäisenä ottaa kuvia! Lopputulos jää siis mielikuvituksenne valtaan, mutta ehkä onkin parempi, että jokainen saa itse toteuttaa kiusauksensa ja ihastella siten omien kädenjälkiensä tulosta. Minä poistun nyt täältä sen enempiä kiusaukseen ketään saattamatta, kiusoittelematta tai kiusaamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti