perjantai 14. joulukuuta 2012

Svenskaa veispuukin veivattavana

Olen uponnut naamakirjan syövereihin. Löysin nimittäin aivan oivallisen ruotsin sanoja testaavan pelin: Ordjaktin. Kokeilkaapa ja koukuttukaa! 

Viime päivinä olen muutenkin hurjastellut netissä. Tarkoituksenani on ollut etsiä ruotsin materiaalia oppilaita varten. Ei vain ole tullut vastaan nimenomaan lapsille suunnattua materiaalia läheskään niin helposti kuin aikuisille tehtyjä linkkejä. Vinkkejä saa siis lähettää, jos on sattumalta tai tarkoituksella törmännyt lapsenmielisiin ja helppoihin ruotsia treenaaviin tai opettaviin materiaaleihin. 

Pitkällä opinnoissaan oleville nuorille sen sijaan löytyy vallan mainioita harjoituksia, kuten Ylen Abitreenien tehtävät. Osa niistä on hyvinkin visaisia, sain todeta, kun tulokseni lähenteli nollaa. Voi minä, joka luulin osaavani!

I♥SVENSKA

Ruotsin kieli tuntuu kuitenkin nyt soljuvan, elän kuherruskuukautta sen kanssa, ja nautin siitä, että osaan, mutta että opittavaa löytyy kuitenkin vielä runsaasti, etenkin sanastopuolella. Facebookista yritinkin etsiä itselleni mukavaa sivustoa, joka toisi päivittäiseen uutisvirtaani ruotsia hauskalla tavalla kohentavia pikkupostauksia. En aivan sellaista tuotetta kuitenkaan löytänyt, mutta Victor treenaa svenskaa on se mukava pikku lisä tilapäivitysteni sekaan. 

Englannin kielen suhteen hauskoista ja opettavaisista tarinoista pitää kohdallani huolen Krista opettaa sinulle englantia -sivusto, mutta suuren suosion saanutta Senja opettaa sinulle ruotsia -sivustoa en lainkaan ymmärrä: miksi kielet pitää sotkea tällä tavoin, eiväthän nämä ruotsin sanat pääse lainkaan edukseen tällaisessa kieliympäristössä, missä ne on irrotettu omasta luonnollisesta ruotsinkielisestä tekstiympäristöstään! En ymmärrä, tai sitten en vain jaksanut keskittyä. Ehkä annan Senjalle uuden mahdollisuuden. 

Ja jos tulee oikein ikävä ruotsalaista kulttuuria, ei muuta kuin Kram Sverige uutistuuttiin myös! Vai meneekö jo överiksi? – No, en jää sitä miettimään tänne. Aivan varmasti kuherruskuukausi kuitenkin loppuu aikanaan ja sitten on muiden tuulien aika puhaltaa. Mutta nyt siirryn takaisin naamakirjaan, ruotsin sanojen pariin. Mitä rentouttavinta pelata välillä pelkkien sanojen kanssa, ilman sitä kuuluisaa kotekstia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti