sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Mysliä ja kasvovettä

Monelle lie tuttu Noora Shinglerin blogi Kemikaalicocktail. Jotkut ovat kenties lukeneet myös blogin kirjoittajan tekemän opuksen Marjoja ja maskaraa – kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit. Itse löysin viimeksi mainitun noin kuukausi sitten, ja luin sen parhaat palat hujauksessa. Vaikka olin siihenkin asti elänyt suhteellisen terveellisen, maanläheisen ruokavalion kanssa, tajusin, kuinka paljon lisäaineita ja jopa vaarallisia kemikaaleja kuitenkin päivittäin nautin. Niinpä päätin vielä hiukan kohentaa ruokavaliotani ja päivittää kauneudenhoitotuotteitani – jaksamiseni ja taloudellisen kestokykyni puitteissa.

kuivumassa
Myslin tekoon: Kuivattujen hedelmien pesu edellisenä iltana ja kuivatus yön yli


Siirryin ostamaan luomua niin pitkälle maitotaloustuotteissa, hedelmissä, pähkinöissä, viljatuotteissa ja lihassakin kuin suinkin vain päivittäistavarakauppojen ja Ruohonjuuren avulla pystyin. Meikkipuolella olin jo tätä ennen ollut pikkuhiljaa siirtymässä luonnonkosmetiikan syliin. Kertarysäyksestä en nytkään uusinut meikkipussukkani sisältöä, mutta päätin lakata hiusten värjäämisen toistaiseksi kokonaan ja siirtyä jossain vaiheessa ekokampaajan asiakkaaksi kääntyen kenties jälleen luonnonvärien pariin. Ja meikkituotteiden loppuessa päätin hankkia tilalle vain ekotuotteita. 

Mitat
Mittasin hiutaleet, siemenet ja pähkinät valmiiksi jo illalla odottamaan aamun tositoimia


Huomasin kuitenkin hyvin pian, että luomu ja luonnollinen on kallista ja jossain määrin hankalasti saavutettavaa. Esimerkiksi luottotuotteeni, apteekista ostettava Eucerinin peruskasvovesi maksaa noin kymmenen euroa. 200 millilitran pullo kestää käytössäni keskimäärin puolitoista kuukautta. Vastaavankaltainen, kehuttu Esthelle & Thildin kasvovesi maksaa puolet enemmän, noin 20 euroa, vaikka pakkauksen koko on vain 150 millilitraa. Minulla tuollainen määrä kasvovettä kuluisi arviolta kuukaudessa, joten pelkästään kasvojen puhdistamiseen käytettävät kuluni kasvaisivat ekovaihtoehdon myötä 80 eurosta 240 euroon vuodessa. On hieman vaikeaa nähdä, että pystyisin tällaiseen muutokseen ainakaan kaikkien kemikaalieni osalta.

pullot
Hunaja ja oliiviöljy eivät olleet luomua – vanhan elämän rippeet käytetään kaapeista ensin pois!


Olenkin siis pyrkinyt löytämään jostain kultaisen keskitien: tärkeintä itselleni tuntuu olevan välttää ruoan lisäaineita viimeiseen asti, sillä viimeistään Shinglerin kirjan myötä olen alkanut nähdä, kuinka niitä on kaikkialla ja kuinka niiden vaikutuksesta kuitenkin tiedetään hyvin vähän. Sitäpaitsi lähes päivittäin nauttimani kouluruoka on todellinen lisäainepommi, joten mielestäni on sitäkin tärkeämpää syödä iltaisin ja viikonloppuisin lisäaineetta. Arvelen nimittäin, että lisääntyneet suolistosairaudet ja muut autoimmuunisairaudet voivat hyvinkin johtua liian pitkälle jalostetusta ja muokatusta ruokavaliostamme – mistäpä senkään tietää, minne oman homeherkkyyteni juuret ulottuvat.

Öljyhunaja
 Aamulla ensimmäinen askel on lämmittää öljyn ja hunajan sekoitus


Ei kuitenkaan ole tarkoitus saarnata, vaan kertoa siitä, kuinka onnellinen olen ryhdyttyäni valmistamaan entistä luonnonläheisempää ruokaa. Vaikka kaikki sen ainesosat eivät olisikaan aina luomua, nautin siitä, että ruoka on tehty mahdollisimman alusta pitäen itse. Viime aikoina olenkin siis keitellyt mustikkakeittoa, tehnyt smoothieita ja paistellut mysliä. Olen harjoitellut salaattikastikkeiden tekoa ja lopettanut eineksien käytön 95-prosenttisesti.

Imeytyy
 Mysli imeytymään öljy-hunajaan!


Niinpä haluan muistaa teitä näin viikonloppujeni hitaiden, itsetehtyjen aamiaisten kunniaksi Marjoista ja maskarasta napatun, makuuni muunnellun mainion mysliohjeen muodossa. Aamujeni uusi suosikki, olkaapa hyvät!

Menossauuniin
Odottelemassa uuniin pääsyä


Kotitekoinen mysli

1 litran annos:
5 dl (kaura)hiutaleita
1 dl murskattuja pähkinöitä
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä tai pellavansiemenrouhetta
0,5 dl oliiviöljyä
1-2 rkl hunajaa
1 dl rusinoita
2 dl kuivattuja hedelmiä, esim. sokerittomia taateleita, aprikooseja ja omenanrenkaita

Sekoita hiutaleet, siemenet ja pähkinät keskenään. Lämmitä kattilassa öljy hunajan kanssa, mutta älä keitä seosta. Lisää kattilaan hiutaleiden, siemenien ja pähkinöiden seos ja lämmittele hitaasti niin, että öljy-hunaja imeytyy kuiva-aineisiin. 

Levitä seos öljytylle uuninpellille ja paahda 175-asteisessa uunissa 13–15 minuuttia. Mysli palaa erittäin helposti loppuvaiheessa, joten hämmentele seosta välillä ja vahdi uunia tarkkana kuin porkkana!

Sekoita paahdettuun mysliin rusinat ja muut kuivatut hedelmät ja nauti vaikka lämpimänä maustamattoman luomujogurtin kanssa. Luomuluonnonjogurttia löydät kaupasta yhtä halvalla kuin tavallista!

Lautasella
Valmista tuli!

4 kommenttia:

  1. Mehiläiset muuten pörräävät millä pellolla tahansa, joten luomulla ei hunajan suhteen niin kauheasti merkitystä, oleellista on puhdas tuotantoseutu (toki luomumehiläiset syövät luomusokeria, ym. pieniä eroja). Etenkin tässä suosisin aina suomalaista luomun yli! - Kuivattuja hedelmiä taas ei tarvitse pestä, jos ovat luomuja, ja niissä esim. rikkidioksikin puuttumisen todellakin maistaa (ja näkee, esim. aprikooseissa).

    Meneepä sulla paljon kasvovettä, mulla riittää 200 millin pullo jotain vuoden :D En tosin käytäkään kuin hiukan silloin, kun kasvoilla ollut meikkivoidetta. Joka tapauksessa kannattaa muistaa, että suurimman osan luonnonkosmetiikasta voi tehdä itse - esim. kasvovedeksi käy ruusuvesi tai kuulemma myös kamomillatee yms. Olen usein jatkanut luomukasvovettäni lisäämällä sekaan aloe vera -mehua ja teepuun öljyä ja muita eteerisiä öljyjä, samoja aineksia joita ko. kasvovedessä itsessäänkin on. Kosteusvoiteeksi käy mikä tahansa kylmäpuristettu öljy (sekoittelen yleensä esim. venhänalkioöljyyn vielä lisätehoksi eteerisiä öljyjä), kirjaimellisesti jopa tuhat kertaa halvempi litrahinta kuin ei-luomuilla hifistelyvoiteilla!

    Summa summarum: Maalaisjärkeä käyttämällä, itse kokkaamalla ja kunkin kulutustavaran tarpeellisuutta kriittisesti miettimällä luomuelämä ei todellakaan tule kalliiksi - mulla menee sekä ruokaan että kosmetiikkaan pieni osa tilastojen mukaisen, keskimääräisen ei-ekoilijan kuluista.

    VastaaPoista
  2. Luin jostain, että luomuhunajaa saadaan siten, että lähellä olevat pellotkin ovat tiettyyn etäisyyteen asti luomua. Mehiläisen lentosäde kun ei ole kauhean pitkä! Mutta suosin myös useimmiten kotimaista ulkomaalaisen luomun kustannuksella.

    Noista kauneudenhoitotuotteista mulla ei oo selkeestikään tarpeeksi tietoa, joten on vaikea saada tehtyä tuotteita itse. Nyt käytän käsirasvana kookosrasvaa, jonka ostin Ruohonjuuresta. Se on tarkoitettu ruoanvalmistukseen, mutta on aivan ihanaa yövoiteeksi käsiin.

    Aattelin kokeilla seuraavaksi manteli- tai jojobaöljyä, kunhan saan varastot (synteettiset kemikaalit) käytettyä loppuun. Siihenhän voikin sitten tupsahtaa aikaa.

    VastaaPoista
  3. Ai, voi olla, ehkä mä oon epäluomu-mehiläistenhoitaja-ystävieni aivopesemä tässä asiassa, pitää perehtyä paremmin!

    Kookosrasva on tosiaan hyvä esimerkki halvasta tuotteesta joka käy vaikka mihin, käytän vartalorasvana plus ruuanlaitossa sekä paistamiseen että esim. raakasuklaatryffeleihin. Manteliöljy on hyvää, jos ei halua rasvaista tuntua, musta se jopa liian kevyttä.

    Pähkinöissä, kuivatuissa hedelmissä yms. säästää muuten reilusti (saa useimmiten halvemmalla kuin epäluomuja pienissä pusseissa ostettuna) ostamalla esim. kilon pakkauksissa nettikaupoista. Yksi halvimpia on http://www.luomukauppa.fi/fi/ ja toinen laaja ja edullinen http://www.fitnessfirst.fi (ei toimi Safarin eikä Google Chromen selaimella). Mutta Ruohonjuuri on kyllä hyvä, ja niiden luomumangot ovat muuten halvempia kuin normimarkettien epäluomut! (3,74 €/kilo) Ja niiiin hyviä.

    VastaaPoista
  4. Hei muuten, tosi hyviä ja terveellisiä reseptejä sisältävä Kiitos hyvää -blogi lopettaa kuun lopussa, mutta suosittelen tsekkaamaan ennen kuin se katoaa bittiavaruuteen:

    http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa

    VastaaPoista