lauantai 25. tammikuuta 2014

Lihallinen, joka syö kiinankaalia

Ei tullutkaan mitään kasvisruokavuodestani: päätin sortua lihaan! Pääsääntöisesti ruokavalioni pysyy silti kasvispainotteisena: töissä syön kasvisruokaa (ja herkkuani: lahnapuikkoja!) ja kotonakin arkisin kasvista ja kalaa. Mutta satunnaisesti, ehkä kerran–kaksi kuukaudessa taivun, nautiskelen, jos en jaksa säätää tai jos tarjoutuu oivallinen lihallinen tilaisuus.

Tänään homma olisi kaatunut siihen, että olisi pitänyt erikseen tehdä tortilloille kasvis- ja lihatäytteet – Lyyliä en saa oikein syömään soijaa. Toisaalta en ole soijan suuri ystävä itsekään. Niinpä ostin suosiolla naudan luomujauhelihaa. Ympäristön kannalta kenties parempi valinta kuin hyvinkin usein ostamani viljelty kotimainen kirjolohi. 

Kasvissyöntiä lisättyäni olen huomannut lisänneeni myös juustojen syöntiä. Se ei ole ekologista eikä terveellistä, joten olisin lihattomanakin ekologisuuden suhteen kyseenalainen tapaus. Kasvisruoka kun ei aina maistu hyvältä ilman juustolisää.

Juustoihin hurmaantuneena tarjoankin teille lokakuussa Hesarista, raamatustani, bongaamani kiinankaalikastikkeen ohjeen, jonka tekee herkulliseksi nimenomaan juusto, tarkemmin halloumi. Olen tämän ruokalajin myötä oppinut paistamaan halloumin oikein! Ohjeeseen liittyvä juttu kertoo olennaisen niin hyvin, ettei minulla ole muuta lisättävää kuin toteamus, että vaihdoin kvinoan ohraan. Ihan vain, koska ohraa kaapissani oli – mainiosti sekin kastikkeen lisäkkeeksi sopi. Kvinoaa en ole koskaan vielä maistanut, joten ehkä ensi kerralla noudatan alkuperäistä ohjetta sellaisenaan. Alla kuitenkin oma versioni tästä uudesta vakiokasvisruoastani.


Kiinankaalia inkiväärikastikkeessa ja paistettua halloumia ohran kera
 
Kastike:
½–1 kiinankaali (yksi pieni tai puolet isosta)
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl rypsiöljyä
500 g tomaattimurskaa
1–2 tl suolaa
mustapippuria

Halloumi:
200 g halloumijuustoa
öljyä paistamiseen

Viimeistelyyn:
hienonnettua lehtipersiljaa tai kevätsipulin vartta

1. Halkaise kiinankaali, poista kova kantaosa. Suikaloi kiinankaali noin sentin suikaleiksi.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri raastimen hienolla terällä.


3. Kuumenna öljyä paistinpannussa tai paistokasarissa. Kuullota kiinankaalia, sipulia, valkosipulia ja inkivääriä muutama minuutti.


4. Lisää tomaattimurska sekä suola ja mustapippuri. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä 20–25 minuuttia. Jos kastike tuntuu kuivuvan liikaa, lisää tilkka vettä. Tarkista maku.


5. Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan.
6. Kun kastike ja ohra alkavat olla valmiita, viipaloi halloumijuusto. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista halloumiviipaleet nopeasti niin, että juusto saa molemmin puolin kauniin pinnan ja värin, mutta jää sisältä pehmeäksi.


7. Koristele annokset halutessasi silputulla lehtipersiljalla tai kevätsipulilla – tai kuten minä tein, värikkäällä servetillä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti