maanantai 20. tammikuuta 2014

We Have All the Time in the World

Olen uhmannut elämää. 

Kun tapasimme pian yhdeksän vuotta sitten Veikon kanssa, lauluksemme valikoitui Louis Armstrongin, Bond-elokuvastakin tuttu We Have All the Time in the World. Kyseisessä Bondissa, Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa, Bond menee naimisiin, sen ainoan kertansa, mutta nainen kuolee elokuvan lopulla. Kuolemattomat sanat lausutaan: Meillä on kaikki maailman aika.

Muistan, kuinka lauloin tuota laulua, sanoin nuo sanat. Tiesin leikkiväni kohtalolla, mutta varoituksista huolimatta nauroin päälle. Näin jälkikäteen voi puolivakavissaan kysyä: kannattiko?

Olen alkanut ajatella, päästäkseni yli elämäni rakkaudesta ja pystyäkseni löytämään uuden rakkauden, että ehkä olikin alusta asti selvää, että meidän rakkautemme päättyisi. Niin oli kirjoitettu, ja sen ehkä aavistinkin.

Samanlainen rakkauskokemus ei voi koskaan enää sattua kohdalle. Mutta se ei kuitenkaan voi estää minua rakastumasta ja rakastamasta uudelleen, tapa rakastaa vain tulee olemaan erilainen. Samalla tavalla kuin ensimmäinen yliopistokokemukseni minulle avautui, ei koskaan voinut avautua se toinen kerta, vaikka se toinen olikin oikeampi sisällöiltään ja sijainniltaan.

Yllättäen uuden asian voi kokea ensimmäistä kertaa vain kerran. Silti se, että ensimmäinen on korvaamaton kokemus, ei sulje pois sitä, että toinen voi olla yhtä oikea.

Harva ihminen löytää kerralla sen oikean. Minä löysin, vaikkei se kestänytkään. 

Kummallista kyllä, minulle on käynyt muillakin elämänalueilla samankaltaisesti: Uumajan opinnot olivat ehkä elämyksellisintä, mitä minulle on "urallani" tapahtunut, mutta ne oli tarkoitettu vain alkulämmittelyksi. Ensimmäinen työpaikkani opettajana oli suurta intohimoa, rakkauttakin, mutta sekin loppui – ja senkin aavistin alusta asti. Päätös siirtyä muualle oli jälleen oikea.

Ehkäpä minun tapani kulkea elämää on käydä aina syvällä tunteessa asti. Kokeilla, nauttia aikani ja valita seuraavalla kertaa viisaammin, virheistä oppineena.

Veikon suhteen taisin tosin luulla, että rakkaus olisi ollut kohtaloa suurempi. Uskalsin hypätä sen mukana kuiluun. Mutta ei se ollut; kuilu oli vaarallinen rakkauden laskuvarjon kanssakin. Rakkaus yksin ei riitä.
Louis Armstrong: We Have All the Time in the World

We have all the time in the world.
Time enough for life to unfold
all the precious things love has in store.
We have all the love in the world.
If that's all we have
you will find we need nothing more.

Every step of the way will find us
with the cares of the world far behind us.
We have all the time in the world
just for love, nothing more, nothing less, only love.
Every step of the way will find us
with the cares of the world far behind us.
We have all the time in the world
just for love, nothing more, nothing less, only love.
Only love.

1 kommentti:

  1. Ihanat sanat tossa laulussa. Suhteessa, jonka teemakappale se on, on paljon mistä olla onnellinen, loppui se miten tahansa!

    VastaaPoista