sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Neljäs kuppi kahvia ja mitä sen jälkeen tapahtuikaan

Se viimeinen kuppi kahvia perjantaina oli sittenkin liikaa, etenkin yhdistettynä lasilliseen viiniä ja levylliseen suklaata. Makasin eilen kahdeksan tuntia sängyssä toipumassa vatsakrampista, mihin voimakas närästys minulla johtaa. (Illalla tosin lähdin ystävän kanssa glögille ja viinille, heh.)

No, tulipahan luettua. Olettehan kuulleet Lukuhaasteesta? Yllytyshulluna lähden mukaan kaikkeen mahdolliseen, usein hyvinkin tunnollisesti, kuten kesäkuussa lähdin vatsalihaksia päivittäin harjoittamaan. Yleensä haasteeni ovat itsekehitettyjä, mutta tällainen kollektiivinen haaste on tätäkin mukavampi. Tosin rikon heti sääntöjä: Lukuhaasteessa lukea pitäisi joka päivä, eikä saisi ahmia sivuja ns. varastoon tai paikkailla lukemattomia päiviä. Mutta minä niin aion lukea etukäteen, koska joka päivä en millään taivaan ihmeelläkään ehtisi tarttua romaaneihin. Sen verran priorisoin muuta hyvinvointiani, joten nukkuminen ja liikkuminen minulla kyllä menevät lukemisen ohi, etenkin jos lukemista on tullut esimerkiksi edellisenä päivänä harjoitettua. Järki kädessä. 

Kuukauden tavoitteeni on kuitenkin se 900 sivua, mitä kolmenkymmenen sivun päivätahdilla yhteenlasketuksi summaksi tulisi. Siihen mahtuu muutama kirja, joista yksi on Luotaajia varten luettava 532-sivuinen Orhan Pamukin Lumi. Muita en ole vielä päättänyt; tällä erää yksi kerrallaan.

Vatsakrampissa ollessa tuli elettyä sellainen harvinainen päivä, jolloin en pedannut lainkaan petiä! Pellavalakanoissa: lehtipinot, päiväkirja, Lumi ja kauratyyny kavereina. Jopa nukuin niiden vierellä, kun en jaksanut alkaa perata sänkyä illalla väsyneenä. Aamu alkoi tänään sitten sillä, että huudahdin, että ei kai ne vaan olleet silmälasit. Kyllä, silmälasit putosivat ensin kirjan päältä lattialle, sitten kirja putosi niiden päälle ja sitten melkein minä. Mitään ei rikkoutunut. – Sopivasti olen kuitenkin ensi viikolla menossa silmälääkärille ja sen jälkeen uusia laseja hankkimaan.


Erinomaisen sunnuntain aloitti tuntemus siitä, että olo on melko hyvä, mieli levännyt ja edessä on paljon mukavaa, kuten shoppailuja Stockmannilla ja kirppiksellä. Päätin totutusti shoppailla marraskuussa veronpalautusrahoja, vaikka kuinka olisivatkin menot olleet tapissa viime kuukaudet. Tarvitsen uusia kenkiä ja kunnon talvitakin. Tarvitsen farkut ja farkkutakin. Jälkimmäisiähän minun on pitänyt metsästää jo vaikka kuinka kauan aikaa, mutten ole vieläkään jaksanut kirppistellä. Nyt aion jaksaa. Huomasin myös, että kaikesta tuhlaavaisuudestani huolimatta viime vuoden veronpalautusta on tililläni jäljellä vielä monta sataa, joten ei varmaankaan tarvitse tuntea nyt huonoa omaatuntoa siitä, että tekee taas hankintoja moneksi vuodeksi eteenpäin. Edelliset talvikorkokenkäni ovat olleet monen monta kertaa suutarilla paikattavana, ja muut vain ovat jääneet pieniksi, kun jalkani on viime vuosina madaltunut ja siten suurentunut.

Ilmeisesti koen huonoa omaatuntoa sekä lukemattomuudestani että shoppailemisestani, kun niitä pitää niin usein perkoa täällä. Olisikin mielenkiintoista tietää, miten paljon ihmiset yleensä käyttävät aikaansa lukemiseen tai rahojansa vaatteisiin. Ei tietenkään ole olemassa keskivertoihmistä; lukeminen kai riippuu käytettävässä olevasta vapaa-ajasta, koulutustaustasta ja harrastustottumuksista; kulutus taas käytettävissä olevista tuloista. Mutta kiinnostaisi nyt kuitenkin tietää esimerkkejä, joten blogini lukijat, kommentoikaapa jotain.

1) Luetteko päivittäin?
2) Luetteko romaanin kuussa vai enemmän? Jos kyllä, kuinka monta?
3) Shoppailetteko joka kuukausi?
4) Kuinka monta talvitakkia omistatte?
5) Kuinka usein päivitätte takkejanne?
6) Kuinka monta paria kenkiä omistatte?

Vastaamalla yhteen tai useampaan kysymykseen osallistutte arvontaan, jonka palkintona on joku kirjahyllyni aarteista, josta maltan luopua. (Ai, kuinka houkuttelevaa...) Myös anonyymina voi osallistua! Toivon edes yhtä kommenttia. (Havaitsette epätoivoa ilmassa, te harvat, mutta sitäkin arvokkaammat lukijani!)

Vastaan itse lyhyesti omiin kysymyksiini:
1) En lue päivittäin. Luen ennemmin kerralla enemmän, muutaman kerran viikossa. Välillä on viikkoja, jolloin en lue kaunokirjallisuutta yhtään. Lehtiä luen joka päivä.
2) Luen keskimäärin romaanin kuussa. Tänä vuonna olen lukenut enemmän, etenkin jos lasken lastenromaanit mukaan. Tälla hetkellä mennään kai yhdeksännessätoista teoksessa, jos oikein muistan.
3) Kyllä.
4) Omistan kaksi ruskeaa villakangastakkia, joista toisessa on puolipitkät hihat ja joka on lyhyt; toinen on pitkä. Omistan kaksi kevyttoppatakkia, mustan ja vaaleanpunaisen. Omistan yhden ruskean, hyvin paksun ja pitkän turkistakin, yhden laskettelutakin (joka ei ole kovin lämmin) sekä yhden rumaksi menneen värikkään villakangas/toppatakin. 
5) Kaikki talvitakkini ovat tällä hetkellä vähintään neljävuotiaita, vanhimmat 70-luvulta. Ostan kevättakin noin kolmen vuoden välein (kun edellisestä on tullut silmissäni nuhruisen ja ruman näköinen), talvitakeista en oikein osaa sanoa. 
6) Tällä hetkellä omistan 30 paria kenkiä (joista osa on minulle liian pieniä, mutta survon ne silti toisinaan jalkoihini). 

4 kommenttia:

 1. Luen säännöllisesti blogiasi, mutten ole tainnut koskaan kirjoittaa mitään. No, nyt vastaan :)

  Ennen luin ehdottomasti päivittäin - romaaneja siis. Nykyisin en päivittäin. Nettiä luen päivittäin, näitä blogeja ja kaikkea muutakin. Ennen kuin sain lapsia, luin parikymmentäkirjaa kuussa, nykyisin kolme, neljä.

  Varmaan kerran kuussa käyn kaupungilla kiertelemässä, mutta joka kerta en kyllä osta mitään, vaan tyydyn kahvilla käymiseen.

  Talvitakkeja taitaa olla viisi sellaista, joissa kehtaan lähteä ihmisten ilmoille. Yksi lyhyt ja yksi pitkä ohuempi takki. Yksi pitkä ja paksu toppatakki. Yksi lämmin, pitkä villakangastakki. Yksi lyhyt paksu toppatakki.

  Vanhin takki on pitkälle toistakymmentä vuotta vanha (se fiinimpi villakangastakki, jota tulee käytettyä harvoin), uusin on kaksi vuotta vanha.

  Kenkien lukumäärää en voi kertoa, koska en itsekään tiedä. Paljon niitä on. Voisin loppuelämäni varmaan tulla toimeen näillä, vaikken koskaan ostaisi uusia. Tosin sisareni väittää, että viimeistään 70-vuotiaana joudun hävittämään kaikki kenkäni, koska jalkani muuttuvat silloin niin paljon. Saas katsoa.

  VastaaPoista
 2. Hei, tässä toivomaasi vertaisstatistiikkaa :)

  En ole niinkään arvonnan perässä vaan tämä on kiinnostava aihe monestakin syystä. Olen nimittäin saman koulutuksen saanut, joskin eri ammatissa toimiva, ja suunnilleen samanikäinenkin kanssasi. Ja poden myös huonoa omaatuntoa liian vähästä lukemisesta (kun pitäisi ehtiä lukea myös vieraskielistä kirjallisuutta kieli- ja ammattitaidonkin ylläpitämiseksi! Lisäksi kun olen perheetön, minulla "pitäisi" jäädä kauheasti ylimääräistä aikaakin...) ja liiallisesta shoppailusta.

  1) Lehtiä luen päivittäin, kaunokirjallisuutta vaihtelevasti joko päivittäin, välillä taas on viikkojenkin taukoja.
  2) Tänä vuonna olen lukenut 23 romaania, joista viimeisimmän, elokuussa aloitetun järkäleen sain loppuun tänään (Hans Falladan Yksin Berliinissä oli koskettava ja suomennos upea, mutta jostain syystä sen kahlaamiseen meni tolkuttoman kauan). Lomalla saattaa mennä useita viikossa.
  3) Kyllä, ja yritän kovasti vähentää.
  4) Yhden toppatakin, kaksi villakangastakkia sekä paksumman ulkoilutakin.
  5) Uusimmatkin taitavat olla ainakin 3 vuotta vanhoja. Vaikka tykkäänkin shoppailla vaatteita, takkien ostamisesta en pidä, sillä istuvia on vaikea löytää.
  6) En ole laskenut, mutta aika paljon (liikaa); veikkaisin lähempänä viittäkymmentä?

  Tämä on ensimmäinen kommenttini blogiisi, jota olen lukenut jo pitkään ja jo taustanikin takia samaistun kirjoituksiisi. Lisäksi tämä on mukavalla tavalla "tavallinen" ja syvällinen blogi suosituimpiin lifestyleblogeihin verrattuna, joissa elämä - ja varsinkin se shoppailu! - tuntuu välillä olevan aivan toiselta planeetalta.

  Olen huono kommentoimaan, mutta tästä tulikin sitten megapitkä. :-) Kaunista syksyä sinulle!

  VastaaPoista
 3. No minä vastailen:
  1) En lue päivittäin. Vaihtelee minullakin kovasti, joskus oikein ahmin kirjoja, mutta voi mennä muutama viikko lukematta. Viimeeksi innostuin Haruki Murakamin kirjoista, niitä ei malttanut jättää viikoiksi lojumaan :)
  2) Tämäkin vaihtelee paljon, luen ehkä 1-3 kirjaa kuussa.
  3) En joka kuukausi, nyt kun olen työttömänä kotiäitinä...
  4) Minulla on musta villakangastakki, yksi ruma & vanha toppatakki, pitkä untuvatakki (jossa näytän kuulemma venäläiseltä), siskolta saatu ruskea toppatakki ja yksi musta ohuehko talvitakki. Siinä ne kai oli.
  5) Uusin talvitakkini on muistaakseni 3 vuotta vanha. Muut ovat vanhempia. Minusta on vaikeaa löytää kivoja ja järkevänhintaisia takkeja.
  6) Minulla on ehkä 20 paria kenkiä, joista suurinta osaa käytän tosi harvoin.

  -henna.p

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, kommentteja! Mukava kuulla erityisesti teistä ennen kommentoimattomista lukijoista. Silloin tällöin aina pohdin, että kukakohan tai millaisetkohan tyypit täällä käyvät jorinoitani ja horinoitani lukemassa, ja oli siis kiva kuulla vähän teidän kaikkien taustoistanne! - Ja juu, tajusin takkeja laskiessani ja myöhemmin systemoidessani, että niitä kyllä piisaa. Ongelma ehkä on se, että suurin osa alkaa olla aika kulahtaneita. Silti en malta niistä luopua...

  VastaaPoista