sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Kielihullaannus

Vejer de la Fronteran pieni kyläkaupunki sulatti lopullisesti sydämeni ystävällisine ihmisineen ja kauniine maisemineen. Espanja, kyllä kiitos, aion oppia tuntemaan maasi ja ennen kaikkea kielesi. Kielesi myös Argentiinan vuoksi, sillä uumoilen, että tangoharrastus ajaa minut jossain vaiheessa elämääni Buenos Airesiin.


Vejer de la Frontera


Ihanaa, kun tässä iässä, tässä vaiheessa elämää on tällaisia unelmia jäljellä. Ihanaa, kun vielä tämän ikäisenä jaksoin tosissani alkaa uuden kielen opiskelun. Uskon, että jaksan, sillä motivaatio on korkealla juuri näiden tavoitteiden takia – ja realiteetit kohdillaan. Espanja ei ole turhan vaikea kieli oppia vähän vanhemmalla iälläkään; korkeintaan verbisysteemi saattaa ajaa raivon tai epätoivon partaalle.


Vejer de la Frontera (Cádiz) calles-002


Innostuin näin kesäloman kunniaksi parantelemaan myös englantiani. Huomasin reissulla – ja olen huomannut kevään aikana yleisemminkin – että osaan englantia ihan hyvin. Puhuminen on luontevaa, ja ymmärrän kohtalaisesti myös natiivien puhetta. Englantia en aiemmin käyttänyt viikottain, mutta tangossa on tullut nyt vastaan väkeä, joka ei juuri suomea puhu. Olen joutunut huomaamattani englannin ylläpitoharjoituksiin!


Panorámicas y Calles de Vejer de la Frontera (Cádiz). Hermoso pueblo blanco situado en la Comarca de la Janda y que forma parte de la Costa de Trafalgar.

Tänään innostuin tekemään Ylen abitreenejä, jotta saisin kielioppiani täsmällisemmäksi. Ainoa murheeni on vain se, miten saada aika riittämään kaikkeen... Mutta ehkä englannin opiskelu on vain ja ainoastaan kesäpuuhaa. Espanjaa aion syksyllä opetella päivittäin, mutta pienikin annos päivässä riittäköön.

Ensi kesänä aion lähteä jälleen Vejeriin, tällä kertaa Lyylin kera. Isäntäperheeni jo toivotti minut tervetulleeksi uudelleen, ja aivan mielellään lapsen kera. Kieltä vaan täytyy osata sitten paremmin, sillä nyt oli kyllä aika tuskaa, kun en käytännössä osannut mitään muuta kuin yksittäisiä sanoja ja kieliopin haivenia.


Vejer de la Frontera, Cádiz


Opetus kurssilla oli tehokasta, sillä meitä oli vain kaksi oppilasta. Opettaja puhui kaiken aikaa, mutta hyvin selvästi ja lujalla äänellä, ja opin viikon aikana runsaasti uusia sanoja ja sain selkeyttä kielioppiin. Keskustelutaidotkin pääsivät tietenkin käyttöön, pakon edessä, sillä 35-vuotias opettaja ei osannut englantia, eivätkä isäntäperheeni yli 60-vuotiaat vanhemmat luonnollisestikaan englantia edes ymmärtäneet paitsi isäntä taisi kieltä muutaman sanan verran. Juuri ne samat sanat osasin itsekin espanjaksi.

Aikalainen koettelemus aivoille, mutta mielelle ja vanhenevalle sielulle sangen tarpeellinen irtiotto. Tällaista elämää lisää surun jälkimaininkeihin, pyydän. 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa kivalta! Paljonko tuo viikon (?) kielikurssi majoituksineen maksoi? Voisi itsekin harkita, espanjani on jumahtanut tasolle jossa kaikesta saa kyllä selvää ja tulee ymmärretyksi (joten siksi on hankalampi motivoida itseään opiskelemaan, muuta kuin juttelemalla), mutta joka kuitenkin on vielä tosi tosi puutteellinen.

    VastaaPoista
  2. Viikon olin, ja hinnaksi muodostui n. 500 euroa. Hankin kuitenkin kurssin välittävän toimiston kautta, mikä nosti hintaa jonkin verran. Nyt kun tunnen kielikoulun, ostan tietysti kurssin ensi kerralla suoraan sieltä. Tämän vuoden hinnaston mukaan yksi viikko on 180-270 euroa riippuen oppituntien määrästä plus majoitus 110-250 riippuen, miten haluaa asua. Mä otin toiseksi kalleimman vaihtoehdon eli täyshoidon omalla huoneella isäntäperheessä, kun en millään ois kestänyt jakaa huonetta kenenkään tuntemattoman kanssa. Lisätietoa: http://lajanda.org/stam/wp-content/uploads/Prices-2015-1.pdf. Haluan ens kesäksi tuonne Lyylin kanssa, ja suunnittelen kahden viikon visiittiä. Täytyy säästää koko vuosi...

    VastaaPoista