torstai 4. tammikuuta 2018

Nyyhkyli nyyh

Juuri kun eilen pääsin kertomasta, että suunnittelen asunnon myyntiä kesäksi 2019, niin viime yönä suunnitelmat hieman päivittyivät: näyttäisi siltä, että lähdemme täältä jo tämän vuoden puolella, jos ei tässä ihmeitä tapahdu. Valvoin nimittäin koko yön itseäni raapien! Kolmas yö putkeen, jolloin mulla oli allerginen kohtaus; jouluna toisaalla ollessa juuri minkäänlaista syyhynää ei ilmennyt. Aiempina tämän setin allergisina öinä en kuitenkaan viettänyt koko yötä valveilla, Luojan kiitos. Se on niin raskasta. Täytyy sanoa, että tällaisia silmäpusseja en ole tainnut itselläni nähdä koskaan ennen!

Ihmettelen edelleen suuresti, mistä oireeni oikein tulevat, ja vietinkin – pitkästä aikaa – tänään muutaman tovin haistellen olohuoneen nurkkia. Oireeni selvästi pahenevat olohuoneessa olon jäljiltä; eilen kävi vieraita ja useampi tunti istuttiin olkkarissa, jossa muuten en juuri aikaani vietä. Mikään olohuoneen nurkka ei kuitenkaan haise. Ei haise lattia tai lattialistojen vierestä. Myöskään parveke ei juuri enää haise, ainakaan tällaiseen viileään aikaan. Selitystä oireille ei siis tunnu löytyvän.

Mysteeri saattaa löytää kuitenkin ratkaisunsa sohvasta: ostin vuosi sitten aivan ihanan, käytetyn ja vieläpä laadukkaan nahkasohvan. Se on hauskan värinen, oranssinruskea ja sopii näin ollen olkkarin verhoihin hyvin. Rakastan tuota sohvaa, vaikka en juuri koskaan sillä istu tai makoile. Tänään aloin haistella sohvan tyynyjen takaa ja sisältä, ja totesin, että se haisee yllättävän voimakkaalta. Osin hajuvedeltä, osin joltain kemikaalilta, jopa hieman tietyltä hometyypiltä. Miten en tuota ennen ollut huomannut? Hajuveden kyllä aistin, mutta pidin sitä alussa jopa miellyttävänä sohvan tuoksuna.

Huomaa tonttuovi!

Ehkä sohva on kyllästetty sellaisilla myrkyillä, että ne eivät ole haihtuneet kymmenessäkään vuodessa, jotka sohva on ollut olemassa. Tai ehkä taloudessa, josta sen hankin, on ollut vesivahinko. Yhtä kaikki, pakotin itseni tänään laittamaan sohvan myyntiin, vaikka puolet minusta harasi vastaan. Enhän voi tietää, johtuvatko oireeni sohvasta vai eivät, mutta kaikki kivet on nyt käännettävä, jotta täältä ei tarvitsisi aivan tuli hännän alla muuttaa. 

Hyvästit kaunis, laadukas ja tukeva sohvani, toivottavasti löydät pian uuden kodin. Tuntuu suorastaan surullisen karmealta luopua yhdestä lempihuonekalustaan. Mutta terveyden tähden teen mitä vain. 

Tilalle ajattelin löytää mustan, hiukan isomman nahkasohvan. Klassikon, kenties. Mutta käytettynä, kemikaalisyistä ja kengännauhabudjetin tähden. Nenä sitten vaan herkkänä ostotilanteessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti